Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Japánok forgattak Gyurtával Hódmezővásárhelyen

Japán dokumentumfilmben kapott szerepet Gyurta Dániel. Az olimpiai bajnok úszót Hódmezővásárhelyen kereste fel Tokióból egy stáb, a városról is forgattak.

Facebook oldalán osztotta meg a hírt Gyurta Dániel olimpiai és világbajnok úszó, hogy a japán állami televízió stábja forgat vele Hódmezővásárhelyen. A készülő műsor Gyurta egyik legnagyobb riválisáról, a négyszeres olimpiai bajnok Kosuke Kitajimáról szól, mivel az úszóklasszis bejelentette visszavonulását. A háromfős stáb a Gyarmati Dezső Sportuszoda után a Kossuth térre vette az irányt, a filmben bemutatják a várost is. 

– Nagyon sok a zöld, gyönyörű a természet, csodálatos az idő – jegyezte meg a készülő dokumentumfilm rendezője, Atsushi Hagiwara.

Gyurta Dániel és a 33 éves Kosuke Kitajima között még a 2004-es athéni olimpián kezdődött a rivalizálás, akkor a japán alig több mint egy másodperccel előzte meg a magyar úszót, és szerzett 200 mellen aranyat. 2011-ben a shanghai-i világ bajnokságon azonban már Gyurta volt a gyorsabb, csak néhány tized másodperccel ugyan, de Kosuke előtt ért célba.

 Gyurta és Kitajima között ettől a pillanattól kezdődött el az igazi vetélkedés, ami jó néhány éven át tartott, végül pedig barátsággá alakult. Kitajima idén jelentette be: visszavonul, mert nem sikerült egyetlen számban sem kvalifikációt szereznie a riói olimpiára. Ennek kapcsán a japán állami televízió úgy döntött, dokumentumfilmet készítenek a világklasszisról, melyben Gyurta Dániel is szerepet kapott.

– Danit nagyon sokan szeretik Japánban, sok a rajongója. Kitajima és Dániel egy kiváló rivális páros volt, sok éven keresztül versenyeztek együtt, az sem titok, hogy Dani nagyon tisztelte Kitajimát, és végül barátok lettek. Természetes, hogy a filmben a magyar úszó is szerepet kap – fejtette ki a japán rendező.  

Részleteket azonban nem árult el, mert mint mondta: adásba kerülésig minden titkos. Annyi azonban biztos, Hódmezővásárhelyről a városháza tornyából is készítettek felvételeket. Tokióban még az olimpia előtt mutatják be a filmet.

Megszakítás