Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Javában tart a népkerti vasútállomás felújítása

Hónapok óta zajlanak az átépítési-felújítási munkálatok a népkerti vasútállomásnál.  A MÁV és az önkormányzat összefogásából megújuló épület néhány hónapon belül némi modernizálás és alapos renoválás után, régi fényében tündököl majd az utazók nagyobb kényelmét szolgálva.

Hódmezővásárhelyen a népkerti vasútállomás 1930-ban épült egyedi tervek alapján a népi szecesszió jegyében. A nem mindennapi épület azonban az elmúlt évtizedekben nagyon elhasználódott, a felújítás szinte elengedhetetlenné vált.

– Lakossági kezdeményezésre még korábban aláírásgyűjtési akció kezdődött. Az ott élők megkeresték a Magyar Államvasutak és az önkormányzat képviselőit, hogy a jobb sorsra érdemes épület helyreállítását minél hamarabb elkezdhessék. Ezt követően az önkormányzat felvette a kapcsolatot a MÁV-val és született egy megállapodás, hogy egy közös beruházás keretében újítják fel az épületet – mondta Mucsi László irodavezető.

A kisállomáson már jó ideje dolgoznak a munkások. Jelenleg az utasok nem tudják igénybe venni a létesítményt, lényegében egy fém konténer szolgál ideiglenes állomásként. Az épület szerkezetének felújítását és a belső átalakításokat a MÁV végzi, amely már több éve tart. A tető renoválása már megtörtént, most pedig főleg a belső átépítéseken dolgoznak. Új vizesblokk kialakítása és a fűtéskorszerűsítés zajlik, valamint minden olyan belső munka, ami a vasútállomás működéséhez alapvetően szükséges.

A vásárhelyi önkormányzat egyéb feladatokat, illetve az állomás környezetének rendezését végzi.

– Az önkormányzat vállalta, hogy az épület egyediségét tükröző kerámia burkolatokat újítja fel és, ha szükséges, újragyártatja azokat. A váró jellegzetes népi festett bútorait is az önkormányzat renoválja – tette hozzá Mucsi László.

A MÁV jelenleg is dolgozó kivitelezői áprilisban adják át az állomást az utazóközönségnek. Ezt követően kerülnek vissza az épületbe a különlegesnek számító régi bútorok és megkezdődik a kerámiabetétek újjá varázsolása, kicserélése. Ha pár hónap múlva mindez elkészül és az állomás körüli terület is új arculatot kap, akkor egy sokkal korszerűbb és komfortosabb, az épület régi fényét idéző létesítmény fogadja majd az utasokat a Népkertben.

Megszakítás