Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Javítja az állóképességet a rendszeres futás

Négy éve alakult a Hódmezővásárhelyi Futóklub, amely a rendszeres testmozgásra igyekszik ösztönözni a lakosságot. A másfél órás edzések ingyenesek és kedden, illetve csütörtökön zajlanak a stadionban.

A Hódmezővásárhelyi Futóklub 2008 szeptemberében jött létre. Az egyesület célja nem a versenysport, hanem az, hogy minél több ember életében rendszeressé váljon a testmozgás. Az edzéseket Vári Beáta, többszörös válogatott, magyar bajnok futó tartja.

– Maximálisan az amatőr sportra koncentrálunk, az újrakezdők és a soha nem futó embereket szeretnék segíteni abban, hogy a mozgás az életük részévé váljon – mondta Vári Beáta, a klub edzője.

Azt gondolhatjuk, hogy futni mindenki tud, ám ezt koránt sincs így. A klubban azonban elsajátítható a helyes futótechnika, hogy sérülésmentes és gazdaságos legyen a futás. Ami elengedhetetlen: egy jó futócipő és kényelmes ruházat.

– A futás az egy nagyon jó állóképességet ad az ember életében, illetve egy nagyon jó társaságot is jelent, ez látszik is a futóklubosaimnál, hiszen nem csak az edzéseken, de az edzéseken kívül is összejönnek. Úgy gondolom, hogy egy rendszert visz az életükbe, még ha csak ez heti két alkalom is, de mégis már négy éve egy rendszert hozott nagyon sok ember életébe – tette hozzá az edző.

A foglalkozásokon 15-20 fő rója a köröket rendszeresen, az elmúlt években azonban 3-400 embert is megmozgatott a klub. Vannak, akik már évek óta futnak, de olyanok is, akik csak pár hete kezdték az edzést. Egy-egy alkalommal a bemelegítés, a futóiskola, az erősítés és a nyújtás mellett 3-5 kilométer távot teljesítenek a résztvevők, amelynek hatását a futók saját magukon érzik.

– Én azt vettem észre például, hogy szálkásodtam, de mástól is hallottam már, hogy átalakult a teste, aki már huzamosabb ideje jár ide és Beának köszönhetően komoly edzések vannak, nem csak futkározunk, hanem rendes eleje és vége is van és fizikálisan, erőnlétileg is felkészít és javít rajtunk – összegezte tapasztalatait dr. Kis Gábor

A Hódmezővásárhelyi Futóklub egész évben, folyamatosan tart edzéseket heti két alkalommal, kedden és csütörtökön a stadionban. A klubhoz bárki, ingyenesen csatlakozhat.

Megszakítás