Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Jogerősen öt évre ítélték a hódmezővásárhelyi rendőrségen rabolni próbáló fiatalt

Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a hódmezővásárhelyi fiatalt, aki tavaly január 30-án a helyi rendőrkapitányságon megpróbált rendőröket kirabolni egy a valódi fegyverre hasonlító airsoft pisztollyal.

A jelenleg 21 éves, büntetlen előéletű, épületasztalos végzettségű Balog Ádám munkanélküli volt, szakmájában nem tudott elhelyezkedni. A bűncselekmény napjának reggelén, mielőtt elindult volna, az interneten utánanézett, mekkora büntetést kaphat fegyveres rablásért, s magához vette az éles lőfegyverre tökéletesen hasonlító airsoft pisztolyát.

A férfi azzal az indokkal kéredzkedett be a rendőrségi épületbe, hogy a mosdóba kell mennie. A mosdóban kibiztosította magával vitt fegyverét, majd az aulában összetalálkozott két rendőrrel. Az egyenruhásokhoz érve rájuk fogta a pisztolyt, és azt mondta: „Uraim, adják át értékeiket!”.

A rendőrök próbálták megnyugtatni, de a férfi legalább egy percig rájuk szegezte kibiztosított fegyverét. A két rendőrnek végül testi kényszer alkalmazásával sikerült őt lefegyvereznie. Fegyverhasználat szóba sem jöhetett, mivel az aulában civilek tartózkodtak, a vádlott közelében egy nő állt gyermekével.

A férfi később azzal védekezett, hogy bűnözők zsarolták, fenyegették, pénzt követeltek tőle. Nem mert a rendőrséghez fordulni, de védelem alá akart kerülni, ezért határozta el, hogy elköveti a bűncselekményt.

A bíróság álláspontja azonban az volt, hogy a vádlott nem állt komoly félelem alatt, állítólagos zsarolói még saját beszámolója szerint sem bántalmazták.

A férfi azt mondta, megbánta tettét, és megkövette a rendőröket, akik el is fogadták bocsánatkérését.

A vádlottat a táblabíróság fegyveresen, hivatalos személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla jogerősen öt év börtönre enyhítette a Szegedi Törvényszék által első fokon kiszabott nyolcéves büntetést.

(MTI)

Megszakítás