Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Jól szerepeltek a vásárhelyi vívók a Csomorkány-kupán

Hosszú és eredményes hétvége a vívóknál: Makó András dobogós, Kotormán Viktor és Miskolczi Tamás a legjobb nyolcban a Csomorkány-kupán.

Péntek és vasárnap között pengék csengésétől volt hangos a Városi Sportcsarnok, hiszen itt került megrendezésre a Fülöp Mihály Magyar Kupa versenysorozat hódmezővásárhelyi állomása, a nagy múltra visszatekintő Csomorkány-kupa. Idén az új szabályoknak megfelelően az utánpótlás korosztály – gyermek, újonc és serdülő – vívói háromnapos versenyen mérhették össze tudásukat a tőr fegyvernemben, ahol a vásárhelyi vívók valamennyi korosztályban érdekeltek voltak, illetve mindkét nem képviselői elindultak a viadalon. A verseny rangját növelte, hogy a külföldről érkező – szerb, szlovák és román – vívók indulásával az nemzetközivé vált, így igazán színvonalas küzdelem volt várható.

A versenyt megtisztelte jelenlétével a sportág legendás alakja, a Világ- és Európa Bajnok, olimpiai bronzérmes (Szöul) és számtalan verseny győztese Érsek Zsolt, aki elmondta, szinte hazajött, jól ismeri Hódmezővásárhelyt, hiszen itt volt katona.

Pénteken először az gyermek korosztály ragadott fegyvert. A fiúknál 34, a lányoknál 39 induló volt. A vásárhelyi fiúk közül a legjobb eredményt Vas Benedek érte el, aki hajszálhíján maradt le a nyolcas döntőről, a 10. helyen zárta a versenyt, míg Szögi Richárd a 24., Hornyák Alex pedig a 30. helyen végzett. A lányoknál Varga-Tóth Blanka a 18., Izsó Luca a 19., míg Markócs Klaudia a 26. helyezést szerezte meg.

Másnap az újoncokon volt a sor. A versenyre 43 fiút, 25 lányt neveztek, köztük természetesen több vásárhelyi vívó is pástra lépett. A fiúk mezőnyében két csomorkányos vívó is a legjobb nyolc közé verekedte magát: Donka Gábor tanítványai közül Miskolczi Tamás a 6., míg Kotormán Viktor a 7. helyet szerezte meg, így az eredményhirdetéskor megérdemelten vehették át a helyezésükért járó érmet. További eredmények: Héjja Alex 14., Hornyák Alex 27., Vas Benedek 29., Nyerges Péter 31. és Szögi Richárd 39. A lányok sajnos nem tudták a fiúk jó szereplését követni, egyikük sem jutott a nyolcas döntőbe. Eredmények: Varsányi Gyöngyi 16., Varga-Tóth Blanka 18., Markócs Klaudia 20.

A vasárnap a legidősebb utánpótlás korosztályé, a serdülőké volt. Az előző naphoz hasonlóan szintén 43 fiú ragadott fegyvert, a lányok mezőnye azonban kisebb volt, 21 versenyző szállt versenybe a végső győzelemért.

A csoportkörök küzdelmeit követően az egyenes kieséses szakaszt három csomorkányos vívó is kedvező helyről várhatta: Tóth Gergely a 4., Kotormán Viktor a 8., míg Makó András a 11. helyről vágott neki a 32-es táblának. Kotormán Viktor vereséget szenvedve nem jutott a 16 közé, Tóth Gergely pedig nem tudta tartani az egész versenyen mutatott kitűnő formáját, így ellenfele sajnos útját állta a legjobb nyolc közé. Makó András a csoportkörökben elszenvedett vereségei után higgadt és fegyelmezett vívással meg sem állt az elődöntőig, ahol a későbbi ezüstérmes megállította, így a harmadik helyet szerezte meg, aminek köszönhetően megérdemelten vehette át a bronzérmet, illetve az Ambrus Sándor fazekasmester által készített gyönyörű kerámia kupát. A döntő egyébként szigetszentmiklósi háziversenyt hozott, aminek a végén Mendrey Tamás állhatott a dobogó legfelső fokára, míg a második helyet Kleckeny Balázs szerezte meg. További vásárhelyi eredmények: Tóth Gergely 10., Kotormán Viktor 17., Héjja Alex 21., Miskolczi Tamás 23., Szögi Richárd 38.

A serdülő lányok mezőnyében három vásárhelyi is érdekelt volt, a legjobb eredményt Varsányi Gyöngyi érte el, aki 13. lett, míg Varga-Tóth Blanka a 18., Dratsay Katalin a 19. helyen zárta a versenyt. A harmadik helyet a szomszédvár Szegedi Tudományegyetem-VK kitűnősége Sike Nóra szerezte meg.

További szegedi eredmények:
Gyermek:
Kiss Dávid Kolos        27.
Laukó Bálint            31.
Szetey András        34.

Czékmán Luca            9.
Kelemen Róza        13.
Szelle Borbála        25.
Dávid Adrienn        30.
Hodászi Réka        36.

Újonc:

Maksa Gergő        10.
Bába Csanád        13.
Kiss Máté Botond        26.
Doktor Bence        36.
Barta Márton            38.
Szabó-Battancs Benedek    40.

Kelemen Róza          9.
Andróczky Csenge        22.

Serdülő:

Maksa Gergő        15.
Bába Csanád        16.
Hortobágyi Zalán        41.
Andróczky Csenge        15.

Megszakítás