Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Jövőre, veled, itt és Könnyű Préda a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán

A Szent István Király tiszteletére rendezett ünnepségsorozat keretében két fergeteges színdarabot is láthat a közönség augusztus 18-án és 19-én Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében

Hódmezővásárhelyen is látható lesz a nagysikerű Jövőre, veled, itt

Bernard Slade 1975-ben írt színdarabját – Jövőre, veled, itt – a színházak meghódítása után 1978-ban filmre is vitték: a sikeres mű négy Oscar-jelölést gyűjtött be, és azóta is minden idők egyik legjobb romantikus alkotásaként tartják számon. A kétszereplős mű igazi jutalomjáték: a kecskeméti stúdió előadásban a Danyi Judit – Hegedűs Zoltán művészházaspár önfeledt játékát figyelhetjük meg. Az előadást Szerednyey Béla rendezi, aki az első próbán hangsúlyozta: a darab elementáris színészi játékra ad lehetőséget, nagyszerűsége pedig a verbalitásban rejlik. Sokkal fontosabb az, amit a szereplők mondanak, ami történik velük, mint a helyszín. A díszletet Szerednyey Béla tervei alapján készítik majd el, míg a jelmezek Velich Rita munkái.

Adott egy nő. Adott egy férfi. Van gyerek – szám szerint hét. Adott egy hotelszoba. Adott a házasság köteléke is. Csak épp nem egymással. Szeretni azt, aki igazán soha nem lehet a mienk, mert családja van, és adott esetben a családját választja saját boldogsága helyett.
-Mi marad? Lopott percek, órák? Egy ellopott februári hétvége. Minden évben, csak ennyi se több. Adott tehát két ember, aki az idők során, szőröstül – bőröstül megismeri egymás rezdüléseit, életét.
-Kit csalnak meg? A feleségüket? A férjüket? A gyerekeiket? Saját magukat!
Egy abszurd szerelem, gyönyörű története.
-Lehet nevetni?
-Igen!
-Lehet sírni?
-Igen! Hol mindkettőt egyszerre!

Időpont: 2013. augusztus 18. vasárnap 16.30

 

Pikali Gerda szülővárosában áll színpadra a Könnyű préda című darabban

Lőrinczy Attila a kortárs drámaírók középgenerációjának egyik legjelentősebb és legsikeresebb alkotója, az elmúlt tizenhárom évben hét darabját mutatták be a Budapesti Katona József Színháztól az Új Színházig, Szegedtől Kaposváron át Szombathelyig.

Legújabb műve, a Könnyű préda, egy zenés vígjáték, társadalmi szatíra, fordulatos és mulatságos látlelet napjaink Magyarországáról. A darab zenei részét azok a már népszerű slágerek adják, melyek a történet egyes csúcspontjain a szituációhoz és a karakterekhez illően megszólalnak – egyebek mellett Bródy János, a Bizottság együttes és Majka szerzeményei.

Vajon a negyvenes bús özvegy megleli-e a boldogságot férje temetése napján?

A Könnyű préda főhősnője – maga a könnyű préda – egy középkorú szépasszony, aki több, mint húsz évnyi házasság után éppen most temette el harminc évvel idősebb férjét, a dúsgazdag építési vállalkozót. Hatalmas örökség birtokában, még csaknem gyönyörű nőként új életet kezdhet. Akad is jelentkező bőven, aki ebben így vagy úgy segítségére lenne: vele csaknem egyidős, súlyosan szenvedélybeteg mostohafia, annak Floridában élő rockzenész barátja, a családi vállalkozás cégvezetője, az ambiciózus fiatal szívtipró, a költői lelkű idős nőgyógyász, és az elhunyt legjobb barátja, aki milliárdosként is visszasírja a Kádár-rendszert és a munkásőrséget. A történetben megjelenik két pitiáner kis gengszter, tiszteletét teszi a római légió, és megdöbbentő hírekkel beállít egy erdélyi kislány is a Csíki havasokból…

A csendes megemlékezésnek induló halotti toron hamar elszabadulnak az indulatok, s ezen még az sem segít, hogy az özvegy sógornője csodás képességű, tisztánlátó médium, csakratisztító és gyümölcsjós.

Szereplők: Pikali Gerda, Kelemen József, Sarkadi Kiss János, Bezerédi Zoltán, Balikó Tamás, Margitai Ági, Mózes András, Gonda Kata, Hajmási Dávid, Piti Emőke.

Időpont: 2013. augusztus 19. hétfő 16.00

Belépés mindkét előadásra ingyenes, a helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik!

Megszakítás