„Vásárhelyikum” – Tradicionális Vásárhelyi Ételek bemutatkozása
Az idei évi rendezvény főmottója:
„Aki már főzött valamikor, valahol, az most jöjjön és főzzön velünk együtt! ”
Főzőverseny-kiírás
Időpont:
2022. szeptember 10. (szombat)
Helyszín:
Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út (sétáló utca) – Almáskert
A fesztivál állandó célja:
A hódmezővásárhelyi és környéki főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása, illetve olyan, akár új ételek megismerése, melyek gyökere a vásárhelyi régióra jellemzőek. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a térségi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása. Valamint a városunkra jellemző egyedi, speciális tárgyak, szokások, emlékek, személyek, művek felkutatása, bemutatása… vagyis mindent ami vásárhelyi, vagyis „Vásárhelyikum”.
A főzőverseny állandó mottója:
„Ahogy már régön is szerettük, vagy ahogyan most szeretjük!”
Elkészítési mód: Helyszínen; (otthon csak a 3. kategória esetén, illetve egyeztetés alapján)
Időtartam: 1000 – 1600 –ig (Előkészület 9.00-órától)
Étel zsűrizés:
1200 – Levesek
1400 – Egytálételek
1600 – Sütemények, Nemzetközi Ízök
Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével
Eredményhirdetés: 18 óra után a programtól függően
Meghirdetésre kerül az
Vásárhely Ifjú Séfei (VIS) verseny,
ahol olyan csapatok jelentkezését várjuk, ahol a főzők még kiskorúak!
1. korosztály: 14 év alatti versenyzők (Mini Séfek)
2. korosztály 14-18 év közötti versenyzők (Ifi Séfek)
Minden ifjú csapatban kérünk egy felnőtt csapatkapitányt, aki felügyeli és koordinálja a csapat munkáját. A csapat feladata, hogy az alábbi 4 kategórián belül egy vagy több ételt megalkotása. A kóstolás során külön kerülnek elbírálásra a felnőtt versenyzőktől.
Kategóriák:
1. Levesek (pl. Táskaleves, Suhantott levesek, stb.)
2. Egytálételek (pl. Döröllye, Paprikások, Raguk, Sültek stb.)
3. Sütemények (pl. Fenéken sült túrós lepény, Barátfüle, Lakodalmas perec, Vízen-kullogó, stb.)
4. Nemzetközi Ízök Vásárhelyi módra (más nemzet vagy tájegység ételei, ahogyan mi csináljuk)
Nevezési feltételek, szempontok:
- Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs. Az első, a második és a negyedik kategóriában az elkészítés a helyszínen történik (indokolt esetben eltérési lehetőség), míg a harmadik a sütemény kategóriában, amennyiben nincs lehetősége a helyszínen megsütni az ételt úgy a kóstolásra, fogyasztásra szánt kész mennyiséget otthonról is elhozhatják a csapatok.
- Nevezni, 2022. szeptember 8-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány (Ínymester) nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt gasztro-szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap (a szöveg alján letöltheti) visszaküldésével a hod.gasztrolovag@gmail.com elektronikus levélcímen (levél tárgya: VIF 2022), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes szervezőnél a Besenyei Ferenc Művelődési Központ információs pultjánál leadva lehet.
Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!
- Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva.
- Az ételeket minimum 5 tagú zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerhetik az „Vásárhelyikum” minősítést illetve a legjobb műveket díjjakkal jutalmazzuk.
- Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, egységességét, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét, a tálalást.
Az idei évben különösen nagy hangsúlyt kap az újszerű, újragondolt hagyományos ételek és a fúziós megoldások más nemzetek, tájegységek konyháival!
Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya azzal a feltételekkel járult hozzá a verseny megrendezéséhez, hogy a versenyző által elkészített étel csak akkor bocsátható közfogyasztásra, ha a versenyző erre vonatkozó működési engedéllyel rendelkezik. (2008. évi XLVI. törvény; 62/2011. (VI.30.) VM rendelet)