Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Július 1-jétől indul a parlagfűvel fertőzött területek felderítése

Tíz éve kezdődött Magyarországon a parlagfű ellenes küzdelem. Ennek ellenére Csongrád megyében még mindig erős a gyomfertőzöttség, elsősorban a Duna-Tisza közi Homokhátság területén. A hatóságok szerint Hódmezővásárhely belterületére már nem jellemző ez a probléma.

A földhasználók június 30-áig kötelesek elvégezni területükön a parlagfű-mentesítést. Ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig kell fenntartaniuk, a gyomnövény okozta allergia és szénanátha elkerülése érdekében. A parlagfű elleni védekezésből a hódmezővásárhelyi önkormányzat is kiveszi a részét, erre komoly összegeket költ.

-130 ezer hektárnyi területet gondoz az önkormányzat. Ez évente 50 millió forintba kerül. Próbáljuk a zöldterületeinket tisztán tartani, irtani a parlagfüvet – mondta Antal István, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati iroda vezetője.

A hatékony parlagfű elleni védekezés érdekében a belterületen a jegyző, a külterületen a körzeti földhivatal munkatársai járnak el, a bírságolást pedig a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya végzi. Az elmúlt évben Hódmezővásárhelyen a jegyző három ilyen jellegű bejelentést kapott, a területek tulajdonosai el is végezték az irtást. A belterületen a legnagyobb problémát az elhagyatott lakóingatlanok okozzák. A földhivatal pedig már megkezdte a határszemlét. Ez azt jelenti, július elsejétől a külterületen felderített parlagfüves területekről az információkat műszeres bemérést követően egy speciális szerverre továbbítják.

– A zártkertekben rendre találunk nem csak parlagfüves, hanem elhanyagolt, műveletlen területeket. A zártkertek tulajdonosainak kötelezettsége a bemunkálás – mondta Vácziné Horváth Mária, a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal földhivatali osztályvezetője.

A gyommentesítés kapcsán az egész megyére kiterjedően jár el a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztálya. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy városunkban nem jelent kiemelkedő problémát a parlagfű.

– Hódmezővásárhely belterületén úgy tűnik, látszanak az erőfeszítések, mivel nem általános és nem jellemző a parlagfű. Nem mondom, hogy nem fordul elő, de úgy gondolom, a hosszú évek óta folyó kitartó munka meghozta eredményét – fogalmazott Hódi László, a  a kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője.

A szakember is megerősítette: a nagyobb problémák külterületen adódnak. A mulasztást büntetik. A bírság tizenötezer forinttól ötmillió forintig terjedhet.

Fotó: Illusztráció

Megszakítás