Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Június elsejéig lehet jelentkezni az állam által finanszírozott földmegosztásra

Június elsejéig lehet jelentkezni az állam által finanszírozott földmegosztásra. A jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, tehát ezt követően csak saját költségen, összetettebb eljárásban szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon. Csongrád megyében a magán, de osztatlan tulajdonban lévő földrészletek nagysága mintegy 108 ezer hektár, további 300 hektár van még nevesítetlenül szövetkezeti tulajdonban.

Június elsejéig élhetnek az érintettek az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésének államilag finanszírozott lehetőségével. Az önálló ingatlan iránti kérelmeket a határidőig lehet benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalokhoz. Az országban jelenleg mintegy kétmillió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van. Csongrád megyében a magán, de osztatlan tulajdonban lévő földrészletek nagysága mintegy 108 ezer hektár, további 300 hektár van még nevesítetlenül szövetkezeti tulajdonban. Ezek összértéke meghaladja a 3,5 millió aranykoronát.

Az osztatlan közös részaránytulajdon rendezésével a föld hasznosítása, adás-vétele jelentősen egyszerűsödik, könnyebbé válik a támogatás igénylése a műveléshez. Jelenleg egymással párhuzamosan két – alapjában véve egymáshoz igen hasonló – eljárás folyik hazánkban. A két eljárást aszerint különböztetjük meg egymástól, hogy az adott földrészlet szövetkezeti, vagy már nevesített osztatlan közös tulajdonban van. A jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, tehát ezt követően csak saját költségen, összetettebb eljárásban szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon.

 

Megszakítás