Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kalmáros diákok tárlata a könyvtárban

A HISZK Kalmár Zsigmond Szakiskola nyári rajztáborában készült alkotásokból rendeztek kiállítást a városi könyvtár aulájában. A diákok azt a feladatot kapták, hogy a természetben szerzett élményeiket örökítsék meg, így a képeken elsősorban a vízpart és az ott található fák jelennek meg.

A Kalmár Zsigmond Szakiskola tehetséges diákjai az iskolai munkafolyamatok eredményét rendszeresen megmutatják a könyvtárban, most viszont a nyári szünet idején szervezett rajztáborban készült alkotásokból nyílt kiállításuk.

– Igazából jubiláltunk idén, hiszen a tábort ötödik alkalommal rendeztük meg, amelyen 20 tehetséges gyerek vett részt. A Bodnár Bertalan Szabadidőközpontban egy hetet töltöttünk el, hétfőtől péntekig. Amikor bent rajzolunk a teremben, akkor az teljesen más, mert teljesen más élményanyagot lehet szerezni belőle, mint amikor kint látunk egy naplementét, egy szálló madarat, vagy a vizet, ami hullámzik és látszódik rajta a fák fénye – mondta Bozsér Zsolt, a HISZK Kalmár Zsigmond Szakiskola művésztanára.

A fiatalok szabad kezet kaptak az anyaghasználatban, így technikailag sokféle alkotás született. Volt, aki ceruzát használt, de a különböző pasztellfestékekkel is készültek grafikák. A szabadság a témaválasztásban is megmutatkozott, hiszen mindenkinek saját magának kellett azt a témát megörökítenie, amely megragadta. Bár a feladat megoldása során azért kiderült, ahogyan az alakábrázolás, úgy a természetelvű sem egyszerű.

– Nagyon feladta a leckét, mert teljesen más, amit mi naponta a városban látunk. Amikor kimegyünk a természetbe, akkor azokat az élményeket kell megalkotni egy papíron. Ennek megoldása értelemszerűen nem könnyű, emiatt nekünk, tanároknak is kellett segítenünk. Ám amit a gyerekek 3-4 év alatt az iskolában megtanulnak, annak segítségével meg tudják oldani a feladatot – tette hozzá Bozsér Zsolt.

A rajztábor vezetője szerint az idei alkotófolyamat sikerült a legjobban. Évről-évre ugyanazok a fiatalok járnak vissza Mártélyra, és a munka gyümölcse mostanra érett be igazán. A nyári képekből rendezett kiállítást a hónap végéig lehet megtekinteni a városi könyvtár aulájában.

Megszakítás