Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kamarakiállítás nyílt Szabó Iván születésének centenáriuma alkalmából

Szabó Iván szobrászművész születésének centenáriuma alkalmából kamarakiállítás nyílt a Tornyai János Múzeumban. A Vásárhelyi Őszi Tárlat egyik alapítójának munkáit augusztus 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Az Őszi Tárlatok egyik alapítója, Szabó Iván száz éve született. A táncosként és koreográfusként is jelentős művész oktatói munkája egybeesett a vásárhelyi Őszi Tárlatok egyik virágzó időszakával, amely a 60-as évek második felétől a 70-es évek végéig tartott.

Elévülhetetlen érdeme, hogy tanítványait Hódmezővásárhelyre hozta nyári gyakorlatra, melynek hatására a művészhallgatók erős érzelmi szálakkal kötődtek a városhoz és rendszeres kiállítói lettek az Őszi Tárlatoknak.

– Érdekes volt látni azt, hogy a többiek, a pestiek is hogyan élvezik az itteni miliőt, a piac forgatagát, a lovakat, mert mehettünk tanyára is, meg lovakat rajzolni, és belegondolok abba, hogy mennyi embert megragadott Vásárhely, hiszen Szalai Ferenc is, Németh József is így került ide – mondta Albert Ildikó szobrászművész.

Szabó Iván nemcsak szervezőként, hanem alkotóként is kibontakozhatott. Medgyessy tanítványként annak summázó, formaalkotó képessége, a lehető legegyszerűbb formák megtalálása nyomot hagyott művészetén. Ábrázolásaihoz nagyfokú anyagismeretét felhasználva fával, bronzzal és ólommal is szeretett dolgozni. Főként a nők, a lovak, a madarak és a tánc témakörében alkotott. 

Az augusztus 11-ig látogatható tárlat már a 60. Őszi Tárlat egyik felvezetéseként szerepel a Tornyai János Múzeum kínálatában. 

Megszakítás