Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Karácsonyi koncerttel ünnepel a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar

Advent harmadik vasárnapján karácsonyi koncerttel búcsúztatja az évet a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar. A zenészek ezúttal nem hagyományos katonaindulókat játszanak, hanem klasszikus és könnyed darabokat, amelyek meghódították a világot.

A helyőrségi zenekar az idén is megrendezi hagyományos karácsonyi koncertjét a BFMK színpadán. A vásárhelyi katonazenészek évente 250 fellépést tudhatnak maguknak, de számukra mindig különleges pillanat, amikor civil közönség előtt egy nagyszabású ünnepi produkció keretében csillogtathatják meg zenei tudásukat. Ilyenkor összefognak debreceni kollégáikkal, és egy közös nagy fellépés erejéig összeáll a két zenekar.   

– A Bocskai dandár a Magyar Honvédségen belül egyedülálló módon kettő zenekarral rendelkezik. Szinte turnéként körbejárjuk összes helyőrségeinket, fontos állomásainkat azért, hogy meg tudjuk köszönni minden együttműködő szervezetnek, önkormányzatnak és civil szervezetnek azt a támogatást, amit az egész év folyamán a munkánkhoz kaptunk – mondta Takács Attila, ezredes a Magyar Honvédség Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.

Az országban elsőként a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar tartott karácsonyi koncertet. Ennek már 11 éve. A helyi laktanya a hagyományt semmiképpen nem szeretné megszakítani, főleg hogy azóta az ország más pontjain működő katonazenészek is követik a kezdeményezést. Hódmezővásárhelyen minden évben ügyelnek arra, hogy az ünnepi koncerten valami újat és egyedit mutassanak be.  

– 45 fúvós és ütős hangszeres fog a színpadon szerepelni ezen a december 15-ei estén, és már a hagyományoknak megfelelően gyermekkórus színesíti a produkciónkat. Fellép a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 60 fős gyermekkórusa és a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 70 fős gyermekkórusa is. Mindemellett a Városi Vegyeskar és a Fandante Kamarakórus színesíti az előadást – mondta Kovács István őrnagy, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar karnagya. 

Komolyabb és könnyedebb hangvételű művek is szerepelnek majd a repertoáron. Például Shostakovich és Händel darabok mellett Jazz muzsika és musical betétek színesítik az előadást. Az estet egy, a közönséggel közösen előadott karácsonyi ének zárja vasárnap este hat órától, a BFMK színpadán.  

Megszakítás