Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Katonákat fogadtak és búcsúztattak a város főterén

A Koszovóba induló Magyar Honvédség KFOR nyolcadik váltásának kibocsátó, valamint a Szarajevóból hazatérő EUFOR tizenegyedik váltásának visszafogadó ünnepségét tartották  Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren. Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka.

Koszovóban a NATO parancsnokság alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő 1999 óta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján tevékenykedik. Feladatuk a térség biztonságának és rendjének fenntartása, válságkezelés, a békefenntartással összhangban tömegkezelés, objektumvédelem és harcászati tartalék biztosítása. A zászlóaljnak a legfőbb rendeltetése az utak járhatóságának biztosítása egész Koszovó területén. A mostani váltás közel 200 fős állománya Pristinába utazik. Az állomány kétharmada vásárhelyi katonákból tevődik össze. Az állományt Domján László vezérőrnagy búcsúztatta a Kossuth téren.

– A kontingens, amely most kiutazik Báthor Ferenc alezredes úr vezetésével azt a feladatot kapja, hogy folytassa a portugálok által vezetett tartalék erők kötelékében a megkezdett feladatot, amely nem egyszerű. A másfél évvel ezelőtt tapasztalt etnikai konfliktus megakadályozásában az akkori magyar kontingens is részt vett. Ezt a feladatot kell folytatni. Ilyen jellegű konfliktusok kifejlődését kell megakadályozni és kezelni a magyar katonáknak – mondta Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka.

A KFOR kontingens búcsúztatása mellett a Szarajevóból hazatért EUFOR 11. váltásának visszafogadására is sor került. A többségében a II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezred katonái alkotta állomány tavaly nyáron három turnusban utazott ki a külszolgálat ellátására és részt vettek az ottani nemzetközi zászlóalj munkájában. A szeptemberi átszervezést követően 26 fő maradt a műveleti területen, a többiek Magyarországon láttak el készenléti szolgálatot. Közülük többeket egyéni kitüntetéssel jutalmaztak a mai ünnepségen magas színvonalú szakmai munkájuk elismeréseképpen.

Megszakítás