Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Képekből olvasni

Az Ünnepi Könyvhét programsorozat keretében mutatták be Cserjés Katalin: Kép-olvasás című könyvét a Németh László Városi Könyvtárban.  A Szegedi Tudományegyetem előadója kötetében 14 tanulmányt választott, amelyek a fotók és festmények magyarázatára, olvasására adnak receptet.

A Kép-olvasás című kötet 14 képzőművészeti és egyben szövegtárgyú tanulmányt tartalmaz. A tudományos és egyben művészi igényességgel összeállított mű az olvasót arra próbálja tanítani, hogy a képeket, festményeket ne csak lássa, hanem sajátos módon olvasson is belőlük. A könyv szerzője Cserjés Katalin, a SZTE Modern Irodalom Tanszékén dolgozik, legújabb könyvét a Németh László Városi Könyvtárban tárta a nagyközönség elé.  

–  Az egyetemen már régóta kép, szöveg határterületeket tanítok a kortárs prózán kívül. A képeknek és a szövegnek a legkülönbözőbb viszonya beláthatatlan, kimeríthetetlen és roppant érdekes téma. Talán meg lehet kísérelni a képeket a szöveg mintájára olvasni, betűzni, végignézni, narrativát keresni – mondta Cserjés Katalin.

A szerző igyekezett esszéisztikus, komplex műveket választani a kötet összeállítása során, mivel az volt a célja, hogy a laikus olvasó is örömét lelje a témában. Az itt szereplő tanulmányok fotókhoz, festményekhez, grafikákhoz köthetők.

Megszakítás