Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Képességfejlesztés játékosan, otthoni környezetben

Az Opstap program újabb szakmai lépéseiről tartott sajtótájékoztatót a Szent István Általános Iskola és Óvoda Észak utcai óvodai intézményegységében Tóthné Kecskeméti Katalin tanügyi főtanácsos és Kiss Margit az óvoda szakmai vezetője.

2002-ben történt meg a holland testvérvárossal való együttműködés során az Opstap programhoz való kapcsolódás. Ennek keretében adták át az Észak utcai Óvoda számára szakmai tapasztalataikat, és a speciális eszközöket, kiadványokat a holland szakemberek. Ekkor azonban még csak a 2- 4 évesek számára készült el a kidolgozott program.

– Ezt az Opstap programot a Szent István Általános Iskola és Óvoda tagjaként működő intézményre akkreditálták „Anya játssz velem” címmel. Most a 4- 6 éves gyerekek számára is elkészült a folytatás – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin, tanügyi főtanácsos.

A holland fél által biztosított magyar nyelvre lefordított könyvek, az így megteremtett szakmai és tárgyi feltételek, mind az integrációt, mind a szocializációt segítik, ennek köszönhetően a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, mire iskolába kerülnek, legyőzhetik a hátrányaikat.

– Mintát, segítséget nyújt a szülőnek ahhoz, hogy hogyan foglalkozzon a gyermekével játékos formában – mondta Kiss Margit, az Észak utcai Óvoda szakmai vezetője.

Heti egy alkalommal a szülők óvodai foglalkozásokon vehetnek részt, ahol megtanulják, hogyan használják a képességfejlesztő játékokat, majd otthoni környezetben, egy héten át fejleszthetik velük gyermekeiket. A cél, hogy a szülők legalább napi 20 percet foglalkozzanak a kicsikkel.

A program eddigi, 10 éves alkalmazása során bizonyította eredményességét, hiszen nemcsak a gyermekek ismeretei bővültek, hanem a szókincsük is.

Megszakítás