Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Két hét ráadás

Páratlan, megismételhetetlen és ebben a formában soha többet nem láthatja a közönség – vallja Nagy Imre múzeumigazgató az Alföldi Galériában látható Lechner-Szmrecsányi-BOLDI kiállításról. A klasszikus szobrászművészet egyik legautentikusabb kortárs megfogalmazója, Szmrecsányi Boldizsár – művésznevén BOLDI – gyűjteményes tárlata és művész felmenőinek kiállítása két héttel meghosszabbítva, május 1-jéig várja a látogatókat a hódmezővásárhelyi kiállítóhelyen.

A kortárs magyar szobrászművészet meghatározó alakja, BOLDI munkái a Lechner-Szmrecsányi család eddig soha sehol ki nem állított alkotásaival kiegészülve nyújt bepillantást a művészet alkotókon és korokon átívelő örök valójába. Az Alföldi Galéria tíz földszinti termében látható tárlat gerincét BOLDI ötvenhat plasztikája adja, melyek témájukban a klasszikus hagyományokra épülnek: megjelenik a jó pásztor, az anyaság, a zene és a harc, a szakrális művek pedig a világvallásokra asszociálnak. Anyaguk zömmel carrarai márvány, gránit vagy mészkő, de vannak patinázott bronz szobrok és két pirogránit alkotás is.

Miután BOLDI Lechner Ödön ükunokája, úgy döntöttek a kiállítás rendezői, hogy az ország különböző közgyűjteményeiben, illetve a családtagoknál őrzött hagyatékkal töltik meg a falakat. Így megjelennek Lechner Ödön építész (1845-1914) eredeti tervrajzai, épületének korabeli fotói, Lechner Gyula (1841 – 1914) festőművész, műfordító tájképei, ifj. Lechner Ödön festőművész (1874-1910) csendéletei, valamint Szmrecsányi (Pajtás) Ödön festőművész (1874-1954) világháborús, huszár és kocsmai életképeket ábrázoló karikatúrái is. A kiállításon kuriózumot képviselnek a két „nem művész” családtag, a rendkívüli rajztehetséggel bíró Lechner Ödön építész és testvére, a később híres pszichiáterré lett Károly gyerekkori munkáit.

A kiállítást május 1-jéig tekintheti meg a közönség, hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra az Alföldi Galériában, Hódmezővásárhelyen.

Megszakítás