Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Két korszakot, háromszáz évet idéz majd a megújuló Református Ótemplom

Az év elején kezdődött meg Vásárhely legrégebbi épületének felújítása. A műemléki minősítés alá tartozó Református Ótemplom belső terét 271 millió forintból korszerűsítik, amely két korszakot idéz majd, az elmúlt száz évet, illetve az azt megelőző, kétszáz éves időszakot.

A Református Ótemplom felújítása során az egyik legfontosabb feladat az épület szigetelése. Ennek érdekében keresztben átvágták a falakat, amivel megelőzhető a későbbi vizesedés. Emellett leverték a belső vakolatot, elkészült az aljzatbeton, a villanyszerelés, de elbontották az egyik karzatot is.

– Akik ismerik a templomunkat, azok tudják, hogy a templom északi oldalán – a sarokház felöli oldalon – a karzat elbontásra került, ezt a tervtanács elfogadta és jóváhagyta, kimondottan azért, hogy sokkal tágasabb és világosabb legyen az épület. Bízom benne, hogy amikor fehérre festik a falakat, még inkább érezhető lesz, hogy ez a templom nem is olyan kicsi, hanem világos és szép tágas épület – nyilatkozta Bán Csaba református lelkész.

A következő hetek feladata a fűtésrendszer kiépítése, a vakolási és betonozási munkák elvégzése, illetve az asztalosmunkák kivitelezése. Közben Budapesten folyamatosan végzik a restaurátori feladatokat is.

– A napokban fent jártam Budapesten a restaurátorok műhelyében, ahol az orgona és a fa restaurátori munkákat folyamatosan végzik – tette hozzá Bán Csaba. 

A felújítás után a templom két korszakot idéz majd: az épület első kétszáz évét, s az utóbbi százat. Mindezt úgy valósítják meg, hogy visszakerülnek az innen származó, eredeti, festett, paraszti bútorok is, amelyek jelenleg a Néprajzi Múzeum gyűjteményét gazdagítják. A beruházás várhatóan nyár végére fejeződik be, de a reformációt már mindenképpen ezen falak között szeretné ünnepelni a gyülekezet.

Megszakítás