Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Két köztéri alkotással gazdagodott Hódmezővásárhely

Két köztéri alkotással, V. Nagy Nándor műveivel gazdagodott Hódmezővásárhely, az egyik szobor a város híres szülöttének, Lucien Hervé fotográfusnak állít emléket, a másik a régészeti gyűjtemény egyik gabonatároló hombárján látható kecskefigurát idézi meg.

Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója a szobrokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az alkotásokat a kulturális város rehabilitációs program keretében rendelte meg az önkormányzat. A szobrok készítésére jeligés pályázatot írtak ki, és a zsűri mindkét esetben a közgyűjtemény restaurátorának terveit találta a legjobbnak.

A múzeum új szárnya előtt felállított Nézőpont – Lucien Hervé emlékére című alkotás a hódmezővásárhelyi születésű világhírű fotográfus előtt tiszteleg úgy, hogy a XXI. századi műalkotás harmonikusan illeszkedik az épület modern homlokzatához. A másik, Archaikus bak címet viselő művet a múzeum egykori belső udvarán – helyezték fel. Az alkotás a régészeti gyűjtemény egyik jellegzetes darabját idézi meg.

V. Nagy Nándor elmondta, hogy a Lucien Hervének emléket állító, saválló acélból készült, gránit posztamensen álló szobor egy domború lencsét formáz, amelyen megjelennek a fényképezőgép blendéjének vonalai is. A múzeum előtt álló szobor a „behívó tábla” funkcióját is ellátja, a cél az, hogy ráirányítsa a járókelők figyelmét a közgyűjteményre.

A múzeumudvaron látható bronz alkotást a régészeti gyűjtemény egyik, a Körös-kultúra korából származó gabonatároló hombárján látható kecskefigura alapján tervezte meg az alkotó. Az edényen három kecske és egy ember alakja tűnik föl, a régészeti lelet az első olyan alkotás a nyolcezer évvel ezelőtt az Alföldön és a Kárpát-medence déli részén kialakult kultúrából, amelyen állatábrázolás szerepel. A lelet által ihletett szobor díszítései pedig a neolitikum agyagedényeinek bekarcolt motívumait jelenítik meg – közölte a művész.

(MTI; fotó: hodmezovasarhely.hu, Szilágyi Gergely)

Megszakítás