Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kettős jubileumot ünnepel a Villeroy & Boch Magyarország Kft.

Kettős jubileumot ünnepel Hódmezővásárhelyen a Villeroy & Boch Magyarország Kft: az egykori Alföldi Porcelángyárban 45 évvel ezelőtt indult el a munka, az állami vállalatot pedig húsz esztendeje privatizálta a német Villeroy & Boch AG – tájékoztatta a cég az MTI-t.

Az egykori Alföldi Porcelángyár 1967-es megalakulása jelentette a magyarországi szanitergyártás indulását. Az 1980-as években termékek 25-30 százaléka már exportra készült. A kilencvenes évek elején az állami vállalat részvénytársasággá alakult át. Húsz évvel ezelőtt, 1992-ben a világ egyik legrégibb és legsikeresebb kerámiagyártója, a német Villeroy & Boch AG nemzetközi pályázat nyerteseként megvásárolta az Állami Vagyonügynökségtől a részvények többségét, és jelenleg a társaság 100 százalékos tulajdonosa.

A német konszern a privatizáció óta eltelt két évtizedben folyamatosan és intenzíven fejleszti a hódmezővásárhelyi vállalatot. Jelentősen bővült a gyártókapacitás, valamint gyár alkalmazkodott a nyugat-európai piac minőségi követelményeihez és választékigényéhez. Az egykori Alföldi Porcelángyár ma már a Villeroy & Boch Magyarország Kft. nevet viseli.

A társaság árbevétele 2011-ben több mint a 17,5 milliárd forint volt, amelynek 80 százaléka exportból származott. A fő eladási piacok Németország, Franciaország, Svédország és a Benelux-államok. Az Alföldi-szaniterek itthon is népszerűek, a magyarországi piaci részesedés 50 százalék fölött. A Villeroy & Boch Magyarország Kft. ezzel Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb szanitergyártójává vált – tájékoztatott a cég. A társaság a gazdasági válság alatt is növelte kapacitásait, és másfél év alatt több mint 660 millió forint értékű beruházásaival újabb nyolcvannal növelte dolgozóinak létszámát. Jelenleg több mint 950-en dolgoznak a gyárban.

Sebesi Bálint, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, 2012-ben a cég a tavalyihoz hasonló árbevételt vár, az értékesítés struktúrája azonban változik. A hazai piac nagysága az építőipar mélyrepülése, a lakásépítések és -felújítások számának visszaesése miatt még a 2011-eshez képest is csökkent. Bár a hódmezővásárhelyi cég piaci részesedését megőrzi, az összvolumen csökkenése a hazai értékesítés csökkenésével jár.

A Villeroy-csoport árbevétele az elmúlt évhez képest az idén alig esik vissza, a hódmezővásárhelyi gyár termelési részaránya a konszernen belül pedig még emelkedett is, így az export javulása ellensúlyozza a belföldi értékesítés visszaesését – közölte az igazgató.

(MTI)

Megszakítás