Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kiállítás eddig nem látott újdonságokkal Samu Katalin alkotásaiból

A tavaly elhunyt Samu Katalin emlékére kamara kiállítás nyílt Hódmezővásárhelyen, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának kiállítótermében, amely május 15-ig tekinthető meg. A tárlaton tíz olyan rajz is található, amelyet eddig még sehol nem lehetett látni.

Samu Katalin a Magyar Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. 1958-tól élt Hódmezővásárhelyen. 1964–1977-ig a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanára volt. Medgyessy Ferenc szobrászati örökségéhez kapcsolódva alkotta meg tömbszerű, összefogott formavilágra hangolt figuráit és állatszobrait. Szobrászata lírai árnyaltságú világot tár a szemlélő elé, munkái emberi érzések kifejezői. Alkotásainak zöme állatfigura, kedvelt anyaga a kő, plasztikai értékrendjének mércéje az egyiptomi és a görög szobrászat. 

Munkáiért több elismerésben részesült: 1966-ban vette át a Derkovits-ösztöndíjat, 2004-ben a Pro Urbe-díjat, 2005-ben a Galyasi Milkós-díjat kapta meg városától. Samu Katalin mestere és egyben példaképe Borsos Miklós volt.

Az emlékére rendezett, tegnap nyílt tárlaton tíz olyan rajz is kiállításra került, amelyet eddig még nem láthatott a közönség. Ezen kívül Samu Katalin hagyatékából válogatott szobrok várják az érdeklődőket.

– Volt egy hihetetlen erőteljes summázó készsége, amellyel a belső formát, a belső karaktert volt képes megragadni. Ha például az ülő nőt ábrázoló kőszoborra gondolunk, ott egy letisztult formanyelvet alkalmaz, ezáltal olyan lehetőség nyilvánult meg az ő életében, ami egyértelműen a szobrászművészek közé sorolja – mondta Nagy Imre múzeumigazgató.

Az SZTE Mezőgazdasági Karának kollégiumának kiállítóterme május 15-ig várja a Samu Katalin alkotásai iránt érdeklődő művészetpártoló közönséget.

Megszakítás