Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kiállítás három ország háromezer bélyegéből

Az Alföldi Galéria emeleti termeiben „Híres emberek bélyegeken” címmel nyílt trilaterális kiállítás. A francia, német és magyar gyűjtők anyagaiból összeállított tárlaton háromezernél is több bélyeget láthatnak az érdeklődők, amelyeket az 1800-as évektől kezdve napjainkig bocsátottak ki.

Öt gyűjtő háromezernél is több bélyege látható a Híres emberek bélyegeken címmel megnyílt kiállításon az Alföldi Galéria emeleti termeiben. Az 1800-as évektől kezdve napjainkig kibocsátott bélyegeken egy-egy témát nem egy földrajzi régió keretein belül értelmeztek a kiállítók, hiszen több tucat ország bélyegeit vonultatták fel, Magyarország mellett többek között Franciaországból, Oroszországból, Angliából vagy Afrikából.

– A híres emberek bélyegeken kiállítás egy trilaterális kiállítás, hiszen Hódmezővásárhely testvérvárosai által, francia, német, illetve magyar anyagok vannak itt, ezen országok kiállítói küldték be őket – mondta Hatvai Márk, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének elnökségi tagja.

A nagyobb kiállítási teremben a magyar gyűjtők anyagai kaptak helyet, 19 keretben, míg a kisebb terem hechingeni anyaga Rainer Kornfeld Goethe és Schiller című kollekcióját vonultatja fel, ehhez társult Dieter Blessing eddig még ki nem állított „Barangolás a hechingeni posta történetében a bélyegek korszakától a nagymértékű pénzromlásig” címmel elnevezésű gyűjteménye. Franciaországból olyan gyűjtemények érkeztek, amelyek korszakok szerint rendezve, főként az irodalomhoz kapcsolódnak, ám festészeti-, szobrászati-, és zenei gyűjteményekkel is kiegészültek.

Almási István alpolgármester megnyitó beszédében a bélyeggyűjtés nemzeteken átívelő közösségi élményét hangsúlyozta.

– Fontos, hogy legyen egy olyan elfoglaltság, amely mindenki számára meg tudja adni a közösséghez való tartozás élményét. Ezt az élményt, az együttműködés lehetőségét adja nekünk az a nemzetközi bélyegbemutató, amelyre először 2010-ben, testvérvárosunkban, a németországi Hechingenben került sor, és amely idén érkezett harmadik állomáshelyére, Hódmezővásárhelyre – mondta Almási István alpolgármester.

A negyven keretnyi kiállítási anyag témái között szerepelt sok egyéb mellett például Napóleon, vagy Hunyadi Mátyás élete és kora, a reneszánsz festészete, illetve az angol királyi család életét bemutató bélyeggyűjtemény.

A kiállított anyag az esztétikai értékeken kívül bélyegkülönlegességekkel is büszkélkedhet: a francia szigetvilág, vagy az afrikai országok ritka, kis példányszámban kibocsátott bélyegeit is láthatják az érdeklődők. A bélyegek leveleken felhasználva, azaz postatörténeti dokumentumokként is helyet kaptak, és úgynevezett carte maximumok is bemutatásra kerültek, amelyeken a képeslap témájával megegyező bélyegek szerepelnek, és amelyeket általában az ilyen alkalmakra készített különleges bélyegzővel láttak el.

A kiállítás augusztus 14-ig tekinthető meg az Alföldi Galéria emeleti termeiben.

Megszakítás