Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kiállítás nyílik a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumok anyagából

Százhúsz kerámiaművész mintegy kétszázötven alkotásából nyílik kiállítás vasárnap a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban, az érdeklődők a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő kerámia szimpóziumok anyagából láthatnak összegző tárlatot – közölte Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense.

Az évezredes kerámiaművészeti hagyományokra és a városban élő emberek szakmai tudására épült az 1960-as években Közép-Európa legnagyobb kerámia és porcelángyártó komplexuma, az Alföldi Porcelángyár, amely 1990 után több céggé szétválva működött tovább. A hódmezővásárhelyi önkormányzat e vállalkozásokkal közösen 1998-ban hozta létre a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumot.

A szimpózium évente egy alkalommal hat hétig ad lehetőséget – pályázat útján kiválasztott – tíz magyar és négy külföldi alkotóknak kísérleti, elmélyült munkára. A szervezők a művészeknek anyagot, égetést és teljes technológiai hátteret biztosítana. A szimpózium munkájában az elmúlt másfél évtizedben a hazai és a határon túli magyar alkotók mellett részt vettek szlovák, olasz, német, francia, török, japán, egyiptomi és egyesült államokbeli művészek is.

Az alkotások minden esztendőben egy-egy központi téma köré csoportosulnak: a keramikusok munkáikkal így tisztelegtek Tornyai János és Lechner Ödön előtt, készültek a totemek, az idolok, a vénuszok inspirálta művek éppúgy mint a négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő ihlette plasztikák.

A hathetes szimpóziumok alatt készülő, formailag és technikailag is változatos művek közül egy zsűri minden esztendőben kiválaszt alkotónként egy-egy alkotást, amely a Városi Kerámia Gyűjteménybe kerül. Az összegző tárlat rendezői e közel négyszáz darabos kollekcióból választottak ki mintegy kétszázötven alkotást, amelyet a március 16-ig látogatható kiállítás vendégei megcsodálhatnak a Tornyai-múzeumban.

(MTI)

Megszakítás