Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kiállítással és színházi gálával nyit a hódmezővásárhelyi Bessenyei-központ

Bessenyei Ferenc pályáját megelevenítő kiállítással és gálával nyílik meg pénteken Hódmezővásárhely megújult és kibővített, a színészóriás nevét viselő művelődési központja.

A színházi előtérben látható tárlat tizennégy tablója a pályakezdéstől az utolsó szerepig – Bagót alakította Kacsóh Pongrácz János vitézében – idéz fel pillanatokat Bessenyei Ferenc életútjából. A fényképek mellett a színművész gondolatai olvashatóak színházról, művészetről, életről, szülőföldről, magyarságról.

A Jordán Tamás rendezte színházi gála – melyet a helyi város televízió szombaton, az M1 pedig októberben tűz műsorára – Bessenyei Ferenc leghíresebb szerepeit eleveníti föl Magyarország legnagyobb színészeinek tolmácsolásában.

Az előadáson fellép Bitskey Tibor, Blaskó Péter, Borbás Barbara, Jordán Tamás, Kiss B. Attila, Reviczky Gábor, Szakcsi Lakatos Béla, Udvaros Dorottya, Vásáry Tamás és Vadász Dániel. A Győri Balett Harangozó Gyula, a Honvéd Táncszínház Zsuráfszky Zoltán koreográfiáját mutatja be, az MR Szimfonikusokat Vásáry Tamás és Makláry László dirigálja.

Jordán Tamás az MTI-nek elmondta, hogy a gála Hódmezővásárhely híres szülöttének felidézése mellett azt is bizonyítja, az új művelődési központ alkalmas szinte valamennyi művészeti ág bemutatására, ezért szerepel a műsoron könnyű- és komolyzene, dzsessz, balett és néptánc is a színházi produkciók mellett. A Kossuth- és Jászai-díjas művész elárulta, nem ez az első Bessenyei-gála, melyet rendez, 2004-ben a Nemzeti Színház igazgatójaként ünnepi műsorral köszöntötték Bessenyei Ferencet és az ugyanazon a napon – február 10-én – született Komlós Jucit. A 170 évesek címet viselő akkori előadáson szülővárosa nevében fiatal polgármesterként Lázár János köszöntötte föl a színészt.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ 1,2 milliárd forintos felújítása uniós támogatással valósult meg. Az alapjaitól megújult műemléki védettség alatt álló épület a második világháborút követően, 1947 és 49 között a szocialista realizmus előtt virágzó magyar építészeti modernizmus egyik legszebb példája.

A központ egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kap helyet. A központ a 4,2 milliárd forintos összköltséggel megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed legfontosabb eleme.

(MTI)

Megszakítás