Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kijelölték az új Mezővári óvoda helyét

A nehéz helyzetben lévő kárpátaljai, többségében magyarlakta település, Mezővári óvodájának újjáépítésére szervezett a hódmezővásárhelyi önkormányzat gyűjtést. A szovjet időkben épített hatalmas és gazdaságtalan létesítmény fenntarthatatlan, és helyrehozhatatlan állapotban van.

Mezőváriba látogatott Grezsa István, a határon túli fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, Hegedűs Zoltán alpolgármester és Kiszely Róbert építész, hogy a Beregszász megyében található település vezetésével tárgyaljon az új óvoda építéséről. Jelenleg 5 csoportban 100 gyermek jár az intézménybe, amelynek állapota nagyon leromlott – betört ablakok, használhatatlan fűtési rendszer, elavult játékok.

– Hatalmas az épület, nagyon nehéz fenntartani. Semmilyen pénzt nem kapunk arra, hogy szebb és korszerűbb legyen az ovink – árulta el Domokos Mónika, a Vári Nyírfácska Óvoda igazgatója.

Kiszely Róbert építész szerint a túlméretezett és nehezen fenntartható intézmény nem felel meg a kor követelményeinek. 

– Az épület eléggé leromlott állapotban van, 30-40 évvel ezelőtt készült 160 óvodásnak. A műszaki állapota miatt indokolt, hogy új óvodába költöztessük a gyermekeket – fejtette ki Kiszely Róbert.

Fenntartható és gazdaságosan üzemeltethető óvoda létesülhet hódmezővásárhelyi segítséggel. A szakemberek az új épület lehetséges helyét is kijelölték.

– Egyszintes, 100 fős óvodában gondolkodunk. Az új óvoda szemben a mostani épülettel lenne – tette hozzá Salamon Elemér, mezővári polgármestere.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat továbbra is várja az adományokat az új óvoda megépítésére. A számlaszám, ahol adakozni lehet: 11500092-11088592. Személyesen a polgármesteri hivatal pénztáránál, valamint a Fontana Credit Takarékszövetkezet helyi fiókjában lehet hozzájárulni a kezdeményezéshez.

Megszakítás