Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kistérségi hagyományőrző nap volt Székkutason

Kistérségi hagyományőrző napot és táncgálát tartottak a hétvégén a Székkutasi Művelődési Házban. Az eseményre Hódmezővásárhely és Székkutas mellett Mártélyról és Mindszentről is érkeznek tánccsoportok. Volt kézműves bemutató és vásár, lovaskocsiztatás, állatsimogató és rajzkiállítás is.

Kistérségi hagyományőrző napot és táncgálát rendeztek vasárnap Székkutason. A program támogatás segítségével valósulhatott meg: a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi társulás a helyi Leader akciócsoporthoz, a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesülethez nyújtott be pályázatot, amely egymillió ötszázezer forint támogatásban részesült. A színes és sokrétű esemény során a tánc kapta a leghangsúlyosabb szerepet, nem véletlen tehát, hogy a házigazda Keleti Andrea táncpedagógus volt.

– Ez a térség a szívem csücske. Nagyon közel van Szentes, ahol 1992 óta tanítok, amióta a Silver TSE megalakult. Az egyesület vezetője nagyon jó barátom. Ez ideragasztott, erre a környékre. Nincs itt olyan település, ahol ne fordultam volna meg az elmúlt 20 évben. Mindig lelkesen jövök, mert nemcsak lelkes embereket találok itt, táncos lábú fiatalokat, hiszen a térségben nagy hagyománya van a táncoknak, hanem rengeteg ismerősbe, barátba botlom, bármerre járok – mondta Keleti Andrea táncpedagógus.

A széles műfaji spektrumon mozgó táncbemutatók között például néptáncot, mazsorett – bemutatót vagy modern táncokat is láthatott a közönség. Hódmezővásárhely és Székkutas mellett Mártélyról és Mindszentről is érkeztek csoportok a rendezvényre.

– A kistérségben valamilyen táncstílust művelő csoportok léptek fel. A helyőrségi zenekar közreműködésével együtt a táncosok és közreműködők száma mintegy 300 fő – mondta Kovácsné Rostás Erzsébet, kulturális és civil ügyek tanácsnoka.

A Székkutasi Nyugdíjas Klub tagjai maguk is táncolnak, így „szakértőként” figyelték az előadókat.

– Nagyon szeretjük a táncokat. Van egy nyugdíjas klubunk, ott is tanulunk táncokat, járjuk vele az országot. Már Sopronban is voltunk – mondta Kaszás Mihályné.

A kistérség kézművességét is bemutató eseményen helyet kaptak többek között keramikusok, népi játékkészítők, szalmafonók, hímzők és fafaragók is. A délelőtt fél tízkor, térzenével kezdődő eseményt háromnegyed háromkor közös tánc és szabad program zárta.

Megszakítás