Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kitüntetések az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 165. évfordulója alkalmából

Több hódmezővásárhelyi, illetve a városhoz kötődő személy vehetett át magas rangú állami kitüntetést az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 165. évfordulója alkalmából. Dr. Korsós Ágnes címzetes főjegyző és Gyapjas Károly, a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatója mellett kitüntetésben részesült a Tornyai János Kulturális Városnegyed kialakítását irányító több építész is, így Janáky György, dr. Andor Anikó, Sipos György, Vesmás Péter és Kovács Árpád. Kitüntetéssel ismerték el Cseh Béla István mesterfodrász és Dr. Blazovich László nyugalmazott levéltárigazgató munkáját is.

Magyarország Köztársasági elnöke a Belügyminiszter előterjesztésére az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc 165. évfordulója alkalmából a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje Polgári Tagozatát adományozta dr. Korsós Ágnes Jusztinának, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város címzetes főjegyzőjének, három és fél évtizedes kimagasló közszolgálati tevékenysége, a város fejlődését elősegítő munkája elismeréseként.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült a minőségi magyar fűszerpaprika, különösen a „szegedi fűszerpaprika” termesztése és fenntartása érdekében végzett több évtizedes szakmai és közösségi munkájáért Gyapjas Károly a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatója.

A Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal kitüntetésben részesült Csete György építész. A Magyar Érdemrend Középkeresztjét vehette át a Bessenyei-díjas Bitskey Tibor színművész, valamint a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ felújítását tervező Janáky György. Janáky György testvérével, a tragikus hirtelenséggel elhunyt ifj. Janáky Istvánnal közösen tervezte az édesapjuk, id. Janáky György által megálmodott Bessenyei Ferenc Művelődési Központ épületének felújítását és bővítését.

Janáky György mellett több, a Tornyai János Kulturális Városnegyed kialakításán dolgozó építész munkája is elismerésben részesült. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át dr. Andor Anikó, PhD kert- és tájépítész, címzetes egyetemi docens, aki a Tornyai János Kulturális Városnegyed közterületeinek kialakítása mellett a hódmezővásárhelyi Zrínyi utca, a Kálvin János tér, a Hősök tere, a Szegfű utca kialakítását is tervezte.

Szintén a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült Sipos György a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. ügyvezetője, építész vezetőtervező, a Csongrád Megyei Építész Kamara FEB elnöke, aki a hódmezővásárhelyi Szerb Ortodox templom felújítását tervezte, valamint Vesmás Péter a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. építésze, a Csongrád Megyei Építész Kamara alelnöke, a Tornyai János Múzeum bővítésének és felújításának tervezője.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át dr. Blazovich László egyetemi tanár, a Csongrád Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben részesült Cseh Béla István mesterfodrász, és Kovács Árpád az Újirány Csoport – Újirány Tájépítész Kft. tájépítészmérnök, a Dr. Rapcsák András utca kialakításának tervezője.

Megszakítás