Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kiváló minőségű, de közepes mennyiségű az idei gabonatermés

Kiváló minőségű, de közepes mennyiségű az idei gabonatermés. A búza és az őszi árpa betakarítása javában tart, sőt rövidesen befejeződik, három hét múlva pedig a repcét kezdik aratni a gazdák.

A megyében az őszi árpa betakarítása szinte már teljesen befejeződött és megkezdődött a búza aratása is. Mindkét gabonafajta esetében – különösen az árpánál – elmondható, a termésátlag jelentősen elmarad a tavalyi mennyiségtől.

– Ennek az az oka, hogy ősszel a szárazság miatt a gazdák nehezen tudták elvégezni a talaj előkészítést, nem keltek ki a növények időben, ráadásul nem hasznosult az őszi műtrágya sem. A búzánál szerencsére jobb a helyzet, mert a tavaszi esőzések javítottak a feltételeken- mondta Kis Pál Ferenc, a Gazdakörök Csongrád megyei elnöke.   

A szakember szerint az idei kenyérnek való azért bőven megtermett, jut még exportra is, bár nem annyi, mint az előző években. A termésátlag 25%-al kevesebb, mint a tavalyi mennyiség, azonban a minőség kiemelkedő.

– Nagyon jó minőségű gabonákat takarítunk be, főleg ha a munka végéig marad ez a jó idő. Nincs gabonafertőzés, fuzárium, sem rovarfertőzés, tehát tényleg jó minőségű a búza, kiváló kenyérnekvaló termett – tette hozzá Kis Pál Ferenc.

A gazdáknak azonban azzal kell számolniuk, hogy a tavalyihoz képest az idén kevesebb árbevételük lesz, hiába ugyanis a jobb a minőség, a piac nem fizeti meg annyira, hogy a kiesett mennyiséget kompenzálná. Csongrád megyében két héten belül befejezik a búza betakarítását, három hét múlva kezdik a repce aratását, ami az előrejelzések alapján nem ígér jó termést.

Megszakítás