Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Koncertek színes kínálata, irodalmi est és borfesztivál Szent István ünnepén

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját államalapító Szent István királyunk tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra 2012. augusztus 17. és 20. között.

Programok

2012. augusztus 17. (péntek)

 Kossuth tér

16.30  Térzene

Közreműködik: A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, vezényel: Kovács István őrnagy.

17.00  Ünnepélyes zászlófelvonás

Közreműködik: A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, vezényel: Kovács István őrnagy.

A zászlófelvonást követően menettánc a Kossuth térről az Andrássy úti Borfesztivál pódiumhoz. Közreműködik az Árendás Néptáncegyüttes.

Borfesztivál pódium

(Andrássy út)

17.15  VIII. Bor- és Pálinkafesztivál megnyitója

Köszöntőbeszédet mond: Almási István alpolgármester

Közreműködik: Csákiné Monoki Mariann

 

A VIII. Bor- és Pálinkafesztivál ebben az évben augusztus 17-20. között minden nap15.00 órától 24.00 óráig várja a vendégeket. A Kossuth téren felállított pavilonokban Magyarország történelmi borvidékeinek nemzetközileg is elismert legfinomabb borait, köztük a soproni, badacsonyi, etyek-budai, szekszárdi, villányi, mátraaljai, hajós-bajai, tokajhegyaljai, sóshalmi nedüket ízlelhetik meg a fesztiválra látogató vendégek.

 

17.30  Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Tökmag Néptánccsoportja

18.00  Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Kiscsillag Néptánccsoportja

18.30  Kankalin Néptáncegyüttes fellépése

19.00  Promenád Táncsport Egyesület: Latin Show

 

2012. augusztus 18. (szombat)

Kossuth téri nagyszínpad

17.00  A Hódmezővásárhelyi Városi Fúvószenekar és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarának közös koncertje. Vezényel: Vágó János igazgató és Kovács István őrnagy. Közreműködik: a Hód-Kristály Mazsorett Csoport

18.00  Dodgem zenekar

A Dodgem az ország egyik legfiatalabb pop-rock zenekara, műsorukon saját számaik és feldolgozások szerepelnek.

19.30  Bajnokok Reggelije

A Bajnokok Reggelije vásárhelyi fiatalokból verbuválódott zenekar, akik pop, rock, alternatív hazai és külföldi előadók feldolgozásait adják elő saját zenéjük mellett.

Eltökélt szándékuk, hogy saját szerzeményeiket gyarapítsák, és azokat minél szélesebb körben mutathassák be.

21.00  Rockefeller és vendégei

A 2000 óta létező Rockefeller repertoárján magyar és külföldi rockdalok feldolgozásai szerepelnek. Erre az estére a zenekar különleges programmal készül, a tagok mellett a közönség meglepetés vendégzenészeket is láthat a színpadon.

22.30  Ruhr-vidéki Málnák

A Zenekar immáron tizedik esztendeje mozgatja meg Hódmezővásárhely középiskolásait és véndiákjait egyaránt. Előadásukban többnyire a 90-es évek hazai pop, rock és alternatív zenéi szólalnak meg sajátos felfogásban, azonban nem ritkán napjaink legfrissebb slágereiből is szemezgetnek.

Borfesztivál pódium

(Andrássy út)

15.30  Dumaszínház: Dombóvári István

A vidékről indult Dombi rendszeresen fellép a Dumaszínház, a Showder Klub és a Rádiókabaré színpadán. Küldetésének tekinti, hogy eljuttassa a humort bárhová, ahol igény van rá. Elmondása szerint tisztában van képességeivel, és az istenadta tehetség hiányát szorgalommal igyekszik pótolni.

16.15  Borverseny eredményhirdetés – Vásárhely Bora cím átadása

A Vásárhely Bora címet átadja: Dr. Kószó Péter alpolgármester

20.00-24.00  Czutor Róbert és barátai szórakoztatják a Bor-és Pálinkafesztivál közönségét.

 

2012. augusztus 19. (vasárnap)

 Kossuth téri nagyszínpad

19.00  Tolcsvay László-Tolcsvay Béla: Magyar mise

Előadja Sáfár Mónika, Tolcsvay László, Tóth Sándor, Tóth József és a Rotunda Énekegyüttes

Bejárta fél Európát, egész Magyarországot, és huszonegy éve töretlen a sikere. A Magyar misét 1986-ban írták a Tolcsvay testvérek, az egy évvel későbbi, margitszigeti premiert pedig napjainkban is tartó koncertturné követte

Az előadáson Sáfár Mónika, Tolcsvay László, Dobos László, Tóth József adja elő a Rotunda Énekegyüttes közreműködésével a katolikus mise liturgiáját követő mű dallamait.

Az oratórium különlegessége a rock hangzás mellett az, hogy a hagyományos liturgiában ismert tételek – mint a Szent vagy, a Kyrie vagy a Glória – nem kanonizált szövegekkel is kiegészülnek. A szerzők azokat a bűnöket is felsorolták, amelyeket véleményük szerint egy ember élete során elkövet, és amelyeknek áldozatává válik.

20.15  Tolcsvay László szerzői estje

Elhangzanak Tolcsvay László és Bródy János legismertebb dalai, úgymint a Hunyd le a szemed, Az első villamos, Jöjj kedvesem, a szerző és zenész barátai előadásában.

22.00  Péterfy Bori&Love Band

“Nézz mélyen a szemembe / Tedd a kezed a farzsebembe / Hajolj bele a hajamba / Dúdold bele, hogy La Bamba” – ezt a refrént legalább egyszer biztosan hallotta az, aki a nyáron bekapcsolta a Petőfi Rádiót.

A Love Band tagjai (Drapos Gergely – basszusgitár, Mészáros Ádám – gitár, Laskai Viktor – dob, Pápai István – timbales, bongo, zizi, Tövisházi Ambrus – billentyűs hangszerek) erőlködés nélkül játszanak diszkót, ős-beatzenét, militáns rockot, mutáns reggae-t és pszichedelikus popot. Bori pedig lazán cserélgeti a szerepeit: sokszor ellenállhatatlan dizőz, néha vérszívó vámpír, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tinilány.

Borfesztivál pódium

(Andrássy út)

16.00  Kócbabák Bábszínház – Vénasszony és a Halál (Bábelőadás felnőtteknek)

17.30  Dumaszínház: Beliczai Balázs

Érdekes egyéniségű humorista, különleges parodista, megaceleb, aki kifogástalanul utánozza a magyar közélet szereplőit. Baló György és Mikola István magyar hangja, az ex-lufihajtogató, ex-Família Kft-s Beliczai Balázs Magyarország vezető stand-up komikusa.

20.00-24.00  Czutor Róbert és barátai szórakoztatják a Bor-és Pálinkafesztivál közönségét

Kamaraudvar színpad

(Alföldi Galéria udvara)

10.00-15.30  Kézműves játszóház

13.30  Mesetár Gyermekszínház előadása

14.30  Tititá

„Kalandra fel Ritmusországba, hol taktusra jár a gyerekek keze, feje, lába! Tititá, tátiti, gyertek velünk játszani! Itt minden kipróbálható, fazék, födő, fakanál megszólaltatható! Hallasd a hangod, dobogjon a lábod, üsd össze a tenyered, soha meg nem bánod!” – így szól a kikiáltó, aki nem más, mint Novák Péter, az előadás főszereplője, mozgatója, ceremóniamestere. Segítőtársai a sokféle hangszeren muzsikáló zenészek, valamint egy ördöngös, fürge lábú táncos pár. A gyerekek nem csak szemlélői, hanem résztvevői is az előadásnak, melyben kiderül, mi mindenből születhet zene, és hogy együtt énekelni, táncolni jó.

16.30  Ami a Márai naplóból kimaradt – Bálint András estje

„Szerelmem a magyar nyelv” – vallja Márai Sándor, és vele mondja lassan tíz éve Bálint András is. A színész-rendező-színdirektor már a 100. születésnapon – 2000 április 11-én – sem a divatos-érzelgős Márait szólaltatta meg, helyette inkább a naplójegyzeteiből szemezgetett, merthogy – mint mondja – nincs is annál érdekesebb. A szépíró ember azért vezet naplót, hogy mások olvassák, a stílus, nos, az persze már más kérdés, ki így, ki meg amúgy ír, vitázik, elmélkedik. Márai olykor gonoszul, helyenként vitriolba mártott szavakkal, éles humorral beszél hazaszeretetről, művészetről, erkölcsről, de nem kíméli a kortársakat sem. Szórakoztató kegyetlenséggel illeti a kortársakat, legyenek bár költők, politikusok, barátok vagy ellenségek. Véletlenek pedig nincsenek – az egymásra emlékeztető ízlés – nyomán hangzik el – a Hajnali részegség, az Esti kérdés, az Előszó vagy a Toldiból egy részlet Bálint András önálló estjén.

 

2012. augusztus 20. (hétfő)

Szent István tér

9.00    Szentmise a Szent István Templomban

A misét celebrálja: Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke

10.00  Városi ünnepség Szent István tiszteletére, kenyérszentelés és áldás, honosítási ünnepség

Ünnepi beszédet mond: Almási István alpolgármester

Ünnepi köszöntőt mond: Lázár János országgyűlési képviselő

Az új kenyeret megszenteli: Dr. Kiss Rigó László,a Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke

Áldást mond: Bán Csaba ótemplomi református lelkész

Közreműködik:

Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész,

a Városi Vegyeskar és a Fandante Kamarakórus Búza András vezényletével,

a Kaláris Énekegyüttes,

Rakonczai Kitti, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákja, valamint

a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara Kovács István őrnagy vezényletével.

 

Kossuth téri nagyszínpad

16.00  Dolhai Attila és a Gypsyland

Dolhai Attila a Cigányszerelem próbái kapcsán ismerkedett meg a Gypsyland jazz zenekarral, akikkel azonnal megtalálták a közös hangot. Pár hónapja már egy CD is megjelent a formációval közösen, melyen négy dal szerepel: a Lehár-operettből ismert Vad cigánylegény vagyok feldolgozása, két saját szerzemény, a Rád talál a boldogság és a Sorsaink, valamint a Szentivánéji álomból Lysander szólója, a Puccos taliga.

19.30  Borban a vigasz! – Lovagrendi Operett Gála

Hogy mi a jó magyar bor s a remek operett-slágerek között az összefüggés? Egyszerű! Mindkettő jókedvre derít, ráadásul olyan hungarikumok, amelyekre büszkék lehetünk, hiszen szerte a világban jó hírünket viszik és kedvelik őket! Nos, a Budapesti Operettszínház legújabb gálaműsora e két értékünket dicsőíti.

22.00  Tűzijáték

Borfesztivál pódium

(Andrássy út)

20.00-24.00  Czutor Róbert és barátai szórakoztatják a Bor-és Pálinkafesztivál közönségét

Kamaraudvar színpad

(Alföldi Galéria udvara)

11.00-16.00  Kézműves játszóház

11.00  Három székláb – a Kaláka együttes gyerekműsora

A Kaláka gyereklemezeinek (A pelikán; Nálatok laknak-e állatok?; Ukulele; Az én szívemben boldogok a tárgyak; Bőrönd Ödön; Madáretető) legkedveltebb darabjaiból áll ez a műsor. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, valamint a gyerekek megismerik a Kaláka különleges, érdekes hangszereit.

17.00  Nézzünk bizakodva a jövőbe – Örkény egypercesek

Előadja: Sáfár Mónika és Bardóczy Attila

Múlt-, jelen- és jövőidézés retro slágerekkel és Örkénnyel sokszor egy percben.

Mintha a TV-t néznéd 1975-ben… igen, ez volt a Te fiatalságod. Vagy a szüleidé. Helyet foglalsz egy gyönyörű szalonban és kezdetét veszi az egyórás időutazás: Az asztalokon korabeli újságokat lapozhatsz, ahol a tulipánok között Osztyapenko kapitány integet, és közben nagyokat nevetsz Örkény remek humorán, melyeket Sáfár Mónika és Bardóczy Attila tolmácsolnak trapéz nadrágban, műselyem ruhában az akkori divat szerint és néha elszorul a torkod a retro slágerek hallatán. Aztán jön a Kék Fény adása, Híradó, Időjárás-jelentés “Egypercben” és természetesen a Mazsola és Tádé kicsit másképp. Közben pogácsát majszolsz, és ha még életben vagy a végén, egy hatalmas tortával együtt ünnepeljük Örkény születésnapját.

A Kossuth téri, valamint Beliczai Balázs és Dombóvári István előadásainak esőhelyszíne a Fekete Sas díszterme.

A „Borban a vigasz! – Lovagrendi Operett Gála” esőhelyszíne a Hódtói Sportcsarnok.

 

 A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Megszakítás