Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kondor Béla kiállítás nyílik Vásárhelyen


Kondor Béla kiállítás nyílik VásárhelyenKondor Béla a magyar művészettörténet egy olyan állócsillaga, amely mindig ragyogni fog – hangsúlyozta Fertőszögi Péter művészettörténész a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban, ahol a II. világháború utáni nemzedékek egyik legfontosabb alkotójának nyílik gyűjteményes kiállítása. A mintegy 180 munka a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány jóvoltából lesz látható november 27-étől Hódmezővásárhelyen.

A jelet hagyni című kiállítás rendezése már javában tart a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Mintegy 180 mű segítségével Kondor Béla munkássága elevenedik majd meg. Bár a sokoldalúságáról ismert művész igen fiatalon, 41 éves korában hunyt el, életműve mégis befejezetnek tekinthető. Úgy tudott klasszikus lenni, hogy közben mindig kortárs is maradt. Nem Kondor kötődött a városhoz, hanem ő volt az, aki Vásárhely művészeti életére komoly hatást gyakorolt.

– Ő egy olyan személyiség volt az 50-es, 60-as években, aki az egész kor művészetére és az összes kortársra hatott. Sokan osztálytársai, évfolyamtársai voltak a Képzőművészeti Főiskolán, majd jó barátai lettek, akik utána az Őszi Tárlatok állandó résztvevői voltak. Így a Kondor-hatást, ami alól nem nagyon tudta kivonni magát senki, a saját világukon keresztül átplántálták ide. – mondta Fertőszögi Péter művészettörténész.

Kondor Béla munkásságában nem lehet szigorúan vett korszakokat vagy stílusokat elkülöníteni, ezért az itt nyíló gyűjteményes tárlat témák alapján épül fel. Az emeleti részen külön termet kapnak az angyalok, a szentek, az irodalmi illusztrációk és a történelmi sorozatok. Míg a folyósón igazi kuriózumként a murális munkái jelennek meg, addig lent a repüléssel foglalkozó tervei, illetve a portréi dominálnak majd.

– Olyan műveket láthat a közönség, amelyeket így, együtt még nem. Nemcsak azért, mert a Kondort foglalkoztató témák szerint próbáltuk összerakni az egyes termeket, hanem pont azért, mert ezáltal nemcsak a mindig látható, emblematikus képek vannak itt, az életműből olyan képeket kellett előásni, amelyeket eddig alig láthatott a közönség, vagy soha nem láthatott és most először lehet megcsodálni. – hangsúlyozta Fertőszögi Péter

Ezzel a kiállítással folytatódik a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány jóvoltából, három évvel ezelőtt elindított sorozat a Tornyai János Múzeumban. A Kondor Béla életművét bemutató tárlat november 27-én, délután három órakor nyílik majd meg a Tornyai János Múzeumban.

Megszakítás