Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Konferencia a francia nyelv népszerűsítéséért

Gondolkodjunk a francia nyelvoktatás jövőjéről az általános és középiskolákban címmel rendeztek ma konferenciát az Emlékpontban, ahová a megyében tevékenykedő pedagógusokat hívták meg. A tapasztalatok átadásának az volt a célja, hogy minél többen tanuljanak hazánkban franciául.

Korábban a Szegedi Tudományegyetemen a francia nyelv felsőoktatásban betöltött szerepéről már rendeztek konferenciát, akkor merült fel a gondolat, hogy ezt a témát érdemes lenne alsóbb szinteken, vagyis az általános és a középiskolákat érintve is megtárgyalni. Mivel Hódmezővásárhelyen öt intézményben is lehet ezt az idegen nyelvet tanulni, ezért itt gyűltek össze  a megye francia tanárai. Az egész napos konferenciát a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a helyi Magyar-Francia Baráti Társaság és Franciaország szegedi tiszteletbeli konzulátusa szervezte.

– Sok diák angol nyelvet tanul és mi azt szeretnénk, ha a francia is élen járna. Ehhez szerintünk korábban el kellene kezdeni tanítani az iskolákban a francia nyelvet. Ez a világnyelv ugyanis az Európai Unióban is fontos, ezért is kellene, hogy nagyobb szerepet kapjon az oktatásban. Amikor problémáról beszélünk, akkor erről van szó – mondta Erin Blin, Franciaország tiszteletbeli szegedi konzulja.

A konferenciának az volt a célja, hogy a pedagógusok találkozzanak egymással és átadják a tapasztalataikat másoknak.

– Valahogy próbáljuk jobban csinálni, nem azért, mert valami rosszul történt, csak eddig egyedi módon, most pedig közösen próbáljuk védeni és népszerűsíteni a nyelvet – tette hozzá Erin Blin.

Almási István alpolgármester többek között arról beszélt a konferencián, hogy az önkormányzat a francia nyelv oktatását mindig is fontosnak tartotta, mert Vásárhelynek Vallaurissal van a legrégebbi testvérvárosi kapcsolata. Jelenleg is több százan tanulnak franciául a városban, emiatt számtalan francia estnek és vetélkedőnek ad helyet Hódmezővásárhely.

Megszakítás