Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Konferencia a nők munkaerő-piaci helyzetéről

Az Európai Regionális Szervezet Nők a nemzetgazdaságban, Látható és láthatatlan munka címmel szervez konferenciát szeptember 13-án, Hódmezővásárhelyen, a Polgármesteri Hivatalban. A témák sorában szerepelnek többek között a HR szakma előtt álló kihívások a női foglalkoztatás bővítése terén, a kisgyermekes édesanyák lehetőségei és igényei, valamint a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása.

Nők a nemzetgazdaságban – Látható és láthatatlan munka címmel konferenciát szerveznek szeptember 13-án, csütörtökön 10 órától Hódmezővásárhelyen, amelyen a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása kap kiemelt szerepet. A rendezvény fővédnöke Lázár János államtitkár, országgyűlési képviselő, védnöke pedig Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium női munkavállalás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa.

A meghívottak között szerepel Ékes Ilona országgyűlési képviselő, az ERGO elnöke is. A tanácskozás nemcsak a fogalmak tisztázására vállalkozik, hanem a felmerülő problémák és felvetések után megoldási javaslatokat is közvetít majd a kormány felé.

A nők munkaerő-piaci részvételének növekedését akadályozó tényezők azonosítása során az derült ki, hogy a kisgyermekes anyák hiányoznak a leginkább a munkaerőpiacról, ennek oka, hogy a munkáltatók nem veszik figyelembe a nők életciklusát.

– Nagyon fontos lenne figyelembe venni a nők életciklusát, hogy fiatalabb korban anyák szeretnének lenni. Ehhez kellene igazítani a munkaerő-piaci lehetőségeket. Legyen lehetősége egy édesanyának a két gyerek mellől akár 2-3 alkalommal egy héten visszamenni a munkájába, vagy akár távmunkát végezni, vagy csökkentett munkaidőben dolgozni – mondta Ékes Ilona, az ERGO elnöke.

Ausztriában például tandemben, egymást felváltva is végezhetnek a nők munkát, de szintén fontos lenne a kisgyermekek elhelyezése szempontjából, a kora gyermekkori ellátások rugalmassága, amelyet a családi napközik elterjesztésével lehetne elérni.

A konferencia célja, hogy a további veszélyeztetett csoportoknak is megoldási lehetőséget kínáljon.

– Nagyon nehéz helyzetben vannak az 55 év felettiek és a 25 év alatti nők. Ez is figyelemreméltó adat, hogy hogyan tudunk ezeknek a csoportoknak segíteni – mondta Ékes Ilona.

Ilyen és ehhez hasonló témakörökre számíthatnak az érdeklődők a konferencián, de megismerhetik többek között a láthatatlan munka, azaz a házimunka szerepét, a női vállalkozásokkal, vállalkozókkal kapcsolatos európai uniós álláspontot, a demográfiai tényezőket, a nők foglalkoztatásának bővítése előtt álló akadályokat és lehetőségeket a nagyvállalati, a kis-és középvállalkozói és a civil szektorban.

Megszakítás