Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Könyvritkaságok és 150 éves fizikaszertár a Bethlen Gimnáziumban

A Bethlen Gábor Református Gimnázium is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. Az iskola elsősorban könyvritkaságait, a 150 évvel ezelőtt létrejött fizika szertárát és az udvaron található római kori emlékeit mutatta meg az érdeklődőknek.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénynek az az alapötlete, hogy szeptember harmadik hétvégéjén azokat a helyeket is kinyitják az érdeklődők előtt, ahová a mindennapok során nem jutnak be az emberek. Hódmezővásárhelyen egyedül a Bethlen Gábor Református Gimnázium csatlakozott az országos programsorozathoz.

– Az 1723-as első tanév óta rengeteg érték halmozódott fel. Egyfelől diákjaink jóvoltából, akik ha később tehetősebb emberek lettek, akkor sok mindent elkövettek azért, hogy valamint visszahozzanak ide, valamivel meghálálják azt, amit itt kaptak. De természetesen sok értékkel gyarapították a tanárok is az iskolát – mondta Dr. Czeglédi Sándor történelem tanár.

A gimnázium 70 ezer kötetből álló gyűjteménnyel rendelkezik. Ez a szám a középiskolák mezőnyében is jelentősnek számít. Ugyanakkor a kollekcióban igazi könyvritkaságok is fellelhetők.

– 40 ezer régi könyvünk van, a 16. századból 65 darab antik kötet származik, de vannak a 17. századból is szép számmal – mondta Simon Ferenc magyar tanár.

A könyvtár mellett az iskola másik büszkesége az idén 150 éves fizikaszertár. Eszközei nagy részét még Garzó Imre és Kis Gusztáv szerezték be, akik 1862-ban sorsjátékot hirdettek, és a bevételből vásárolták meg a szakműhely alapjait. Az eszközök azért is érdekesek, mert nagy részük ma is működik.

– Annyiból mindenképpen egyedülálló, hogy egy gyűjteményben maradtak, és az 1863-as eszközök használatban vannak. Míg más iskolákban múzeumban lehet nézegetni ilyeneket, de kipróbálni nem – mondta Berecz János fizika tanár.

Az épületen kívül az iskola udvara is tartogat érdekességeket. Többek között olyan római kori emlékek találhatók itt, melyekre ezen a vidéken máshol nincs példa. A Bethlen Gábor Református Gimnázium kincseit a hétvégén több mint 50-en fedezték fel.

Megszakítás