Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Konzultáció a 2018-as költségvetésről az agrártársadalom képviselőivel

Az olvasókörökkel való egyeztetés után az agrártársadalom fontos szereplőivel is konzultációt folytatott Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármester a városházán. Ezeknek a szakmai megbeszéléseknek az a céljuk, hogy a segítse a város 2018-as költségvetésének megtervezését.

 

Az Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének, a Vásárhelyi Gazdasági Egyesületnek az elnökei mellett nagygazdák és a mezőgazdasági szakközépiskola igazgatója ült le egy asztalhoz Hegedűs Zoltán alpolgármesterrel, hogy Hódmezővásárhely idei költségvetésének elfogadása előtt tárgyaljanak.

 

– Azt a célt tűztem ki, hogy a jövőben minden egyes költségvetés megtervezése, elfogadása előtt egyeztetek azoknak a csoportoknak a képviselőivel, akiknek ráhatása lehet Hódmezővásárhely költségvetésére és az ő életükre is hatással van Hódmezővásárhely költségvetése – mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester.

 

A tárgyaláson részvevő felek többek között kezdeményezték a helyi termékek védjeggyel való ellátását, fokozottabb rendőri jelentétet a külterületeken, valamint a külterületi körgyűrű építésének és a dűlőutak gréderezésének folytatását is.

 

– Az elmúlt két évben több mint 250 km külterületi út gréderezése történt meg valamilyen formában. Arra tettem javaslatot, hogy a gazdákat érdekeltté kell tenni abban, hogy ők maguk, a lehetőségükhöz képest, elvégezzék a kora tavaszi és őszi időszakban az útkarbantartási munkákat. Ezek ugyanis hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdatársadalom megfelelő infrastruktúrát tudjon használni – mondta Benkő Zsolt, a Gazdasági Egyesület elnöke.

 

Hegedűs Zoltán elfogadta a javaslatot, és azzal az észrevétellel egészítette ki, hogy úgy lehetne a gazdákat leginkább érdekeltté tenni a dűlőutak rendbetételében, ha munkájukért cserébe adókedvezmény járna. Szél István az agrárkamara megyei elnökeként is pozitívan értékelte a mai kerekasztal-beszélgetést.

 

– Az alpolgármester tett ígéreteket, hogy a 2018-as költségvetésben, miben tud segíteni és ez igen megnyugtató volt. Már megállapodtunk abban is, hogy negyedévente csak a gazdákkal, az érdekképviselettel, a civil egyesületekkel, szakigazgatási szervekkel, a szakgimnázium és főiskola képviselőivel egy kerekasztal megbeszélést hozunk létre. Így háromhavonta meg tudjuk beszélni, hogy Hódmezővásárhely mezőgazdaságát hogyan lehet tovább fejleszteni – mondta Szél István, az Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. 

Szél István hozzátette: a vásárhelyi gazdák régóta szövetségesnek tekintik a vásárhelyi önkormányzatot és Hegedűs Zoltán személye külön garanciát jelent arra, hogy az elkezdett utat folytatni lehet. Ő az, aki megfelelően tudja képviselni a vásárhelyi gazdatársadalmat, ugyanis nem a harc, hanem az építkezés a mottója. Az agrártársadalom pedig építkezni szeretne február 25 után is – hangsúlyozta Szél István.

Megszakítás