Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kormányszóvivői Iroda: Lázár János irányítja az Információs Hivatalt

Szeptember 1-jétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János gyakorolja az Információs Hivatal (IH) irányításával kapcsolatos jogköröket – közölte a Kormányszóvivői Iroda hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben emlékeztetnek, hogy az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet jelölte ki az IH irányítására Orbán Viktor kormányfőt, aki e feladat ellátására – törvényi felhatalmazás alapján – a Miniszterelnökség szervezeti és működési szabályzatában Lázár Jánost jelölte ki.

Így az irányítói jogkört gyakorló államtitkár feladatkörébe kerül többek között az IH feladatainak meghatározása, a hivatal gazdálkodásának, törvényes és rendeltetésszerű működésének ellenőrzése.

Az Információs Hivatal főigazgatójának kinevezése és a kinevezés visszavonásának jogköre továbbra is a miniszterelnöknél marad – tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda.

Lázár János augusztus 31-én azt közölte az MTI-vel, hogy Pásztor István dandártábornokot kívánja kinevezni az Információs Hivatal főigazgatójának Orbán Viktor.

A hatályos törvény szerint Magyarországnak négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Az IH polgári hírszerző szolgálat, amely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse elő a magyar nemzeti érdekek érvényesülését, működjön közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében – olvasható a szervezet honlapján.

(MTI)

Megszakítás