Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Környezettudatosság határon innen és túl

Sikeresen teljesítette a Határtalanul! pályázatban vállaltakat a hódmezővásárhelyi HISZK Eötvös József Székhelyintézmény és testvériskolája, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont. A pályázat megvalósítása kétszer egy hetes tanulmányútból állt, szakmai és kulturális programokkal gazdagon fűszerezve. Az első út alkalmával 2012. március 4. és 10. között a székelykeresztúriak látogattak Hódmezővásárhelyre: 20 diák érkezett két kísérőtanárral. A két intézmény diákjai közösen hoztak létre egy napkollektoros aszalóberendezést, valamint díszes kerti padokat készítettek az iskola udvarába. Emellett kirándulásokon vettek részt Mártélyon, Szegeden és Makón. Nem maradt el a helyi hagyományokat ápoló közös kulturális tevékenység sem: a két intézmény tehetséges diákjainak munkáiból nyílt kiállítás az Eötvös József Székhelyintézményben, valamint irodalmi vetélkedőket és esteket rendeztek az intézmény tanárai, ahol a vendégdiákok megismerhették a városhoz szorosan kötődő Németh László munkásságát.

A hódmezővásárhelyiek április 1. és 7. között utaztak Erdélybe: összesen 43 diák öt kísérőtanárral. Komposztálóládát, madárodúkat és -etetőket, darázs-garázst, lepkeitatót, sziklakertet és fűszernövénykertet alakítottak ki a Zeyk Domokos Iskolaközpont diákjai és dolgozói számára. Emellett előadták A helység kalapácsát, valamint vetélkedőn és kulturális sétákon vettek részt a Petőfi-kultusz ápolásának szolgálatában. Felfedezték Hargita megye szépségeit egy egész napos kirándulás alkalmával a Békás-szorosba, de Székelykeresztúr szűkebb környékén is több helyszínt látogattak meg: a fiatfalvi iszapvulkánt, a „feneketlen” Rák-tavát, a bözödi református templomot és Segesvár óvárosát.

A program túl a szakmai kapcsolatok erősítésén új barátságokat is kialakított a két intézmény diákjai között. Köszönettel tartozunk a megvalósulásért a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! Programigazgatósága 2.124.800,- Ft összegű támogatásának.

Megszakítás