Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Korsós Ágnes: nem dolgozhatnak közmunkások közalkalmazottként Hódmezővásárhelyen

A város címzetes főjegyzője visszautasítja azokat a napokban szárnyra kelt híreket, melyek szerint szabálytalan közfoglalkoztatás folyna Hódmezővásárhelyen.

Korsós Ágnes hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: amióta a városban közfoglalkoztatás zajlik, a település mindig pályázott, és mindig szabályosan járt el. A törvény egyébként nem is engedi, hogy közalkalmazotti vagy köztisztviselői státusba közfoglalkoztatott kerüljön – hangsúlyozta.

Jelenleg a pályázatok eredményeként az önkormányzat 526 közfoglalkoztatottat alkalmaz 6-8 órában, illetve saját jogú gazdasági társaságai és további intézményei 155 főnek adnak munkát. Azok a személyek, akik a programban részt vesznek, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak köréből kerülnek ki, s ha elfogynának, a korábban regisztrált munkanélkülieket közvetítené ki a munkaügyi központ. „Nem mi válogatjuk össze a személyi kört” – hangsúlyozta.

A főjegyző hozzátette: a közalkalmazottak és köztisztviselők vonatkozásában törvények szabályozzák a foglalkoztatást. Ezeket be kell tartani, azaz egy köztisztviselői státusra nem állíthat közfoglalkoztatott személyt az önkormányzat, hiszen azt a törvény büntetné.

„Úgy gondolom, Hódmezővásárhely mindig is élen járt abban, hogy megragadja azokat a lehetőségeket, amelyek a város foglalkoztatását növelik, és melyek egyben jelenthetik azt is, hogy működési költségeit csökkentik. De ez nem bűn, hanem méltányos lépése az önkormányzatnak, melyre a törvény is lehetőséget biztosít.”

Makó András aljegyző az LMP délelőtti sajtótájékoztatójára reagálva hangsúlyozta: „Úgy gondolom, hogy mielőtt bárki kiáll, hogy felelős nyilatkozatot tegyen, célravezetőbb lenne, ha azokat a jogszabályokat is felütné, melyek tényleg a foglalkoztatás kérdéseit rendezik” – mondta. Hozzátéve: az elmúlt napokban közszájon forgott az, hogy Hódmezővásárhelyen a közszféra dolgozóit közfoglalkoztatottakra cseréli az önkormányzat a takarékosság jegyében. Azonban az ide vonatkozó jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy kit és milyen módon lehet alkalmazni. A közszolgálati és a közalkalmazotti jogviszony olyan státus, mely közfoglalkoztatásban nem tölthető be. Makó András egyúttal a két LMP-s képviselőt meghívta Hódmezővásárhelyre, hogy a közfoglalkoztatás kérdéséről pontosabb képet kapjanak.

Hétfő délelőtt albizottság összehívását kezdeményezte az LMP a parlament önkormányzati bizottságában, melyben vizsgálnák azt a gyakorlatot, hogy egyes helyhatóságok közmunkásokra cserélik alkalmazottaikat – jelentette be az ellenzéki párt két képviselője, Szél Bernadett és Szilágyi Péter. Szilágyi Péter elmondta: bár az országgyűlési törvény előírja, az önkormányzati bizottság eddig nem hozta létre a hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását ellenőrző albizottságot, ezért az LMP most ennek a testületnek a megalakítását kezdeményezi.

Szél Bernadett felidézte, a napokban hírek jelentek meg arról, hogy közmunkásokra cserélik az elbocsátott önkormányzati alkalmazottak egy részét Hódmezővásárhelyen, így spórolva a foglalkoztatási költségeken. A politikus ugyanakkor közölte: több más településről is kaptak e gyakorlat létezését igazoló információkat, ezért javasolják annak kivizsgálását.

(MTI)

Megszakítás