Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Korszerű tüdőgondozó a kórházban

A betegek és az orvosok is elégedettek a megújult hódmezővásárhelyi tüdőgondozóval. Az épület 21. századi körülményeket biztosít a pácienseknek, az új digitális röntgen felvételei pedig a különféle programok segítségével részletesebb képet adnak, így pontosabb a diagnózis. Rövidültek a betegutak is, hiszen a létesítmény önálló maradt a kórház területén belül. Saját recepcióval rendelkezik, itt történik a betegfelvétel.

 

A Hódmezővásárhelyi Tüdőgondozó Intézet a Szántó Kovács János utcai korszerűtlen létesítményből beköltözött a vásárhelyi kórház „E” épületébe. A megújult létesítmény új eszközparkjának a legnagyobb büszkesége ez a digitális képalkotásra alkalmas röntgen. 

 

–  A legfőbb különbség a korábbi szűrővizsgálatok, illetve szakrendelés kapcsán, hogy itt egy digitális szűrőgép áll rendelkezésünkre, amit egy strukturális fejlesztés részeként a deszki kórház pályázata alapján kaphattunk meg. Olyan modern gép, amely a beteg számára sokkal részletesebb és sokkal biztonságosabb röntgenfelvétel, illetve vélemény adható – mondta dr. Füzesi Edit, a Hódmezővásárhelyi Tüdőgondozó Intézet gondozóvezető főorvosa.

 

Az új berendezés azonnal olyan röntgenfilmet készít a betegről, amely valódi 21. századi értékelésre, összehasonlításra, illetve a telemedicina határain belüli továbbításra is lehetőséget ad.

 

A beruházás a deszki Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a vásárhelyi kórház közös projektjeként valósulhatott meg. Az épület teljes körű építészeti, gépészeti felújítást kapott, megújult az elektromos rendszer, és energetikai korszerűsítésen is átesett, a 210 négyzetméter földszinti terület 70 négyzetméter emeleti résszel is bővült. Itt kapnak helyet többek között a kiszolgáló helyiségek és a raktár is.

 

–  A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ pályázott az épületre, lévén, hogy itt a kórház területén belül találtak egy kiválóan megfelelő épületet, teljes rekonstrukcióját ebből a pályázatból valósították meg. A berendezésre mi pályáztunk, azaz a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, beleértve a digitális röntgent. Az összes többi orvosi műszer, bútorozás is ebből a pályázatból történt. A pályázati érték a mi részünkről körülbelül 70 millió forint volt és 100 millió fölötti a hódmezővásárhelyi kórház által ebbe invesztált összeg – mondta dr. Bálint Beatrix, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának főigazgatója.

 

Az intézmény önálló recepcióval rendelkezik, itt történik a betegfelvétel, tehát aki ide érkezik, annak nem kell a központi betegirányítóba mennie, így csökken a várokozási idő. Óriási a különbség az intézet korábbi épülete és a mostani között, mondja Bíró Sándorné, aki hosszú évek óta jár a vásárhelyi tüdőgyógyászati szakrendelésre.

 

–  Ráfért, hogy egy új helyet kapjon. Itt minden szép és tiszta, a tapasztalatom az, hogy a dolgozók is nagyon kedvesek, és a lehető leggyorsabban ránk kerül a sor – jegyezte meg.

 

Megszakítás