Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Korszerűsítik a szennyvíztisztító-telepet

A beruházások éve lesz 2017 Hódmezővásárhelyen – hangsúlyozta Almási István, a város polgármester azon a sajtótájékoztatón, melyen a szennyvíztisztító-telep bővítéséről és modernizálásáról beszélt. Ha sikeres lesz a közbeszerzési eljárás, akkor Európai Uniós támogatással, mintegy 1,8 milliárd forintból még idén tavasszal, vagy legkésőbb nyár elején elkezdődhet a korszerűsítés.

 

Még az idén elindul Hódmezővásárhelyen a Területfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó beruházások mintegy 80%-, az északi elkerülő út építése pedig tavaly elkezdődött – hívta fel a figyelmet Almási István, a város polgármestere. Hozzátette: a következő nagy fejlesztés a szennytisztító-telep bővítése és korszerűsítése lesz, amelyet a közelmúltban befejeződött kishomoki csatornázás végképp indokolttá tett.

 

– A jelenlegi szennyvíztisztító már nem tudja teljesíteni az időközben megváltozott minőségi követelményeket, ahogyan mennyiségileg sem képes ellátni a város igényeit. Amikor ugyanis megépült, akkor Hódmezővásárhely mindösszesen 30%-a volt csatornázva. Olyan technológiát szeretnénk megvalósítani, amely a nitrogént és a foszfort is képes eltávolítani a beérkező szennyvízből – mondta Almási István.

 

A szennyvíztisztító-telep fejlesztése a már meglévő műtárgyak korszerűsítését, valamint új létesítmények építését is jelenti.

 

– Uniós támogatással mintegy 1,8 milliárd forintból megvalósuló beruházás tervezése és kivitelezése sikeres közbeszerzési eljárás lefolytatása esetén az idén tavasszal elkezdődhet, vagy legalábbis legkésőbb nyár elején – hangsúlyozta a polgármester.

 

A tervezett beruházás várhatóan 2018. második felére fejeződik be, amelyből 6 hónapot a próbaüzem tesz majd ki.

Megszakítás