Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Köszöntötték a Koszovóból hazatért katonákat

Hazatértek a katonák Koszovóból. A Magyar Honvédség KFOR 8. váltásának visszafogadó ünnepségére a közelmúltban került sor a Zrínyi Miklós Laktanyában. Az elmúlt fél év során közel 180 magyar katona vett részt a békefenntartásban. A legjobbak munkájuk elismeréseként jutalmat is kaptak.

A KFOR a NATO parancsnokság alatt működő, nemzetközi békefenntartó haderő Koszovóban. A 23 nemzetből álló, mintegy ötezer fős közösségben közel 200 magyar katona teljesít szolgálatot. Feladatuk az 1999 –ben elindított béketevékenység erősítése. Az elmúlt fél év során már a nyolcadik magyar kontingens járta meg a balkáni területet.

– Úgy ítélem meg, hogy a magyar katonák remekül helytálltak. KFOR kontingensünk mintegy 180 katonája, akiket a mai napon fogadtunk vissza fél éves szolgálat után, rendkívül módon helytállt, teljesítette azt a feladatot, amit a portugál vezetésű tartalék zászlóalj keretében végre kellett hajtania. Rendkívül büszkék vagyunk rájuk – mondta Domján László vezérőrnagy, a Magyar honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

A nyolcadik magyar kontingens veszteséget is szenvedett, egyik társuk egészségügyi okok miatt elhunyt Koszovóban, ezért a visszafogadó ünnepségen róla is megemlékeztek. A visszatért katonák között nők is voltak, hiszen ma már egyre elterjedtebb a hölgyek jelenléte a missziókban. Korom Grácia először vett részt külföldi bevetésen, de mivel katonacsaládból származik, nem okozott gondot számára az otthontól való hosszabb távollét. A 24 éves lány összekötő megfigyelőként a civil lakossággal való kapcsolattartásért felelt Koszovóban.

– Nagyon elfogadják a KFOR jelenlétét, szeretik a KFORT, és azt kell mondjam, hogy a magyarokat is nagyon szeretik, főleg abban a járásban, ahol mi is voltunk. Most már két éve vagyunk jelen a területen, egyre többen realizálják a zászlónkat és mit is jelent maga az összekötő megfigyelő csoport. Úgyhogy egyáltalán nem volt veszélyes és egy nagyon nagy szakmai, fizikai és mentális előrelépést jelent számomra – mondta Korom Grácia hadnagy.

A visszafogadó ünnepségen a legeredményesebben dolgozók jutalmat is kaptak, a lelkész pedig valamennyi hazatérő katonát megáldotta. A magyar jelenlét Koszovóban nem szakadt meg, hiszen a kilencedik kontingens már a helyszínen tartózkodik.

Megszakítás