Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kovács István és Vágó János kapta a Bessenyei-díjat

Kovács István színművész és Vágó János karnagy, zenepedagógus kapta idén a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat a színészfejedelemről elnevezett intézményben a Magyar Kultúra Napján, Hódmezővásárhelyen. A gálaműsorban azok a helyi művészek és csoportok is színpadra léptek, akik a korábbi években már kiérdemelték az elismerést.

Hódmezővásárhelyen a Magyar Kultúra Napja 2008 óta elválaszthatatlan Bessenyei Ferenc nevétől, ugyanis emlékére akkor alapított a város és az özvegy, B. Élthes Eszter művészeti díjat. Bessenyei Ferenc innen indult és vált az ország legnagyobb színészévé, akinek pályafutása egy örökös kapocs a helyi és a nemzeti kultúra között – hangsúlyozta Almási István polgármester a díjátadón.

– Személye felhívja a figyelmünket arra, hogy a kultúra a mindennapok között él, megszólít, gondolkodásra, cselekvésre ösztönöz, utat mutat, nevel és tanít – mondta Almási István. Hozzátette: idén is jó helyre kerültek az elismerések, mert akik kiérdemelték, munkájukkal bizonyították elkötelezettségüket az egyetemes magyar kultúra iránt.

A megfelelő személyek kiválasztása azonban soha nem egyszerű feladat – árulta el B. Élthes Eszter.

– Nem könnyű a mai helyzetben, aki megfelel a kiírási feltételeknek, aki érdemes rá, akinek Hódmezővásárhely is örül, és akinek valamilyen köze van Ferihez, úgyhogy tényleg nem könnyű a választás – mondta Bessenyei Ferenc özvegye.

Kovács István pályafutása során több alkalommal is Bessenyei Ferenc partnere lehetett. Többek között az Egri Csillagokban és Rembrandt című filmben játszottak együtt. A színművész azonban így is nagyon meghatódott, hogy ő is a Bessenyei-díjasok sorába léphetett.

– Egyszerűen megfogalmazhatatlan élmény, számtalan tekintetben, de leginkább azért, mert ez az egész hely, az egész ünnepség sugározza a Feri fantasztikus egyéniségét. Amit itt tapasztalok a közönség és a városvezetés részéről, egyszerűen hihetetlen. Ritkán találkoztam ilyen élménnyel, hogy valakit ilyen határtalan módon szeretnek, tisztelnek. Ez azonban még mindig kevés, amit Bessenyei Feri megérdemel, amit ő jelentett, nekem feltétlenül – mondta Kovács István színművész.

Idén Bessenyei-díjas lett Vágó János karnagy, zenepedagógus is, aki hármas jubileumot ünnepel, hiszen 30 éve tanít, 20 éve vezeti a Városi Fúvózenekart és 15 éve szervezi az újévi koncerteket.

– Díjakat többet kap az ember, de amit helyben, a saját városában, szűkebb környezetétől kap, az mindig egy kicsit különlegesebb. Ha a környezetünkből lévőktől kapjuk az elismerést, az azért nagyon értékes, mert ők látják a legjobban az ember munkáját – mondta Vágó János karnagy, zenepedagógus.

Az ünneplés gálaműsorral folytatódott, ahol azok a vásárhelyi művészek és csoportok szórakoztatták a közönséget, akik már eddig is büszke Bessenyei-díjasok voltak. Így színpadra lépett többek között Hegedűs Endre zongoraművész, a Kankalin Néptáncegyüttes, a Fandante Kamarakórus és a Városi Fúvószenekar is.

 

Megszakítás