Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Kovács Péter alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

Kovács Péter Kossuth- és Munkácsy-díjas festő, grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

Nagy Imre múzeumigazgató a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: immár hagyomány, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlathoz kapcsolódva az előző esztendő fődíjasa önálló kiállításon mutatkozik be.

Kovács Péter október 7-én nyíló tárlatán a közönség a művész utóbbi öt évben készült alkotásaiból láthat szűkebb válogatást. Az Alföldi Galériában bemutatott alkotások között szerepel a Vásárhelyi Őszi Tárlaton tavaly Tornyai-plakettel díjazott Kik-sorozat több alkotása is. A művész alkotásait ismerő nézőknek is meglepetéssel szolgálhat azonban néhány nagyméretű, vászonra készített alkotás, amelyeken a művész papírképekről ismert egyedi stílusa és formavilága jelenik meg – fogalmazott a művészettörténész, hozzátéve, hogy a sajátos figurális alkotások gyökereit Kondor Béla életművében lehet megtalálni.

A múzeumigazgató szerint Kovács Péter műveinek középpontjában az emberi test vagy annak egy részlete áll, a képeket nézve nehéz eldönteni, hogy azok csontvázat vagy élő személyeket ábrázolnak „röntgenszerű” részletességgel. A „firkálásszerű” vonalak hálójából és finoman elhelyezett foltokból alkotott képek a lét alapkérdéseivel foglalkoznak – tette hozzá.

Kovács Péter 1970, a főiskola elvégzése óta jelen van a hazai kortárs kiállításokon, köztük a Vásárhelyi Őszi Tárlaton is, gazdag szimbolikus és tartalmi értéket hordozó műveit számos díjjal elismerték már.

(MTI)

Megszakítás