Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Közel 2400 határon túl élő magyar tett már állampolgársági esküt Hódmezővásárhelyen

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepén közel ötvenen vehették át a magyarságukat igazoló dokumentumot a Városháza Dísztermében. Ezzel már több kétezer-négyszázan kapták meg állampolgárságukat Hódmezővásárhelyen.

A városi ünnepségsorozat részeként március 15-én csaknem 50 határon túli magyar tett állampolgári esküt a Városháza Dísztermében. A honosításon az egybegyűlteket dr. Kószó Péter alpolgármester és dr. Grezsa István köszöntötték. A települési képviselő elmondta, hogy a történelem viharai során, dacára a nemzeti tragédiáknak, a magyarság fennmaradt és megerősödött, ideje tehát a múlt pozitívumait megragadni, nemcsak a történelemben, hanem a jelenben is.

– Ezekek a percek sem szólnak másról, mint arról, hogy mindannyian erősebbekké válunk. Mi magyarországi magyarok azért, mert önök egy elzárt nemzettest részeiként most közjogi értelemben egy új nemzetet erősítenek, önök pedig azáltal válnak erősebbé, hogy maguk mögött tudhatják a magyar állam segítő erejét – mondta dr. Grezsa István önkormányzati képviselő.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepén negyvenöten vehették át a magyar állampolgárságukat igazoló dokumentumot, ezzel több mint kétezer-négyszázra emelkedett azoknak a száma, akik Hódmezővásárhelyen zajlott honosításuk.

– Számomra hatalmas dolog és szeretném megköszönni, hogy megkaptuk ezt a lehetőséget, hogy mi is magyarok tudunk lenni, mivel mi Szerbiában nagyon el vagyunk nyomva. Világszerte, ha megkérdezik, hogy honnan jöttél, azt felelem Szerbiából, de magyar vagyok. Ezt senki nem érti, mert nem tanulják. Rossz érzés, ha az emberek nem tudják kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk. Azért szerettünk volna én és a családom magyar állampolgárok lenni, hogy ne érezzük magunkat kisebbségnek, és ne érezzük magunkat elnyomva – mondta Sárkány Laura Óbecséről.

A rendezvényen közreműködött Sisák Tamás, a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákja, a Városi Vegyeskar, valamint az 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara, Kovács István őrnagy vezényletével.

Megszakítás