Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Közel 700 milliót kapott a kormánytól Hódmezővásárhely a vízrendszer fejlesztésére

672 millió forint értékű beruházás keretében, a kormány 100 százalékos támogatásával valósul meg a Hódtó-Kis-Tisza csatorna, a Nagyfa-Hódtó összekötő csatorna, a Györpölési előtéri csatorna és a Györpölési szivattyútelep rekonstrukciója. A hatékonyabb vízelvezető rendszernek köszönhetően a jövőben csökkennek Hódmezővásárhelyen és környékén a belvízi kockázatok.

A Hódtó-Kis-Tisza vízrendszer rekonstrukciójára sikerrel pályázott Hódmezővásárhely. Az EU Víz Keretirányelvével összhangban lévő projekt, amely a belvízi biztonság növelését célozza, támogatást nyert.

A 100 százalékos támogatottságú projekt a főcsatornák és a szivattyútelep eredeti vízszállító képességének helyreállítását, ez a vizek folyamatos levezetését biztosítja, amelynek köszönhetően csökkennek Hódmezővásárhelyen a belvízkockázatok. A fejlesztéssel érintett vízrendszer elemei a Hódtó-Kis-Tisza csatorna, a Nagyfa-Hódtó összekötő csatorna, a Györpölési előtéri csatorna és a Györpölési szivattyútelep.

– A következő időszak egyik legnagyobb kihívása Hódmezővásárhelyen a belvízelvezetés lesz. Mikor az elmúlt időszakban volt a nagy belvíz, épp a Györpölési átemelő mondott csődöt, ugyanis teljesen elavult a rendszer, amelynek felújítása szükségessé vált – mondta Almási István alpolgármester.

A főcsatornákon jellemzően a cserjeirtás, a favágási munkálatok, a gaztalanítás, valamint a vízinövények eltávolítása és a kotrás történik meg, a Györpölési szivattyútelep esetében a kettes gépegység rekonstrukcióját fogják elvégezni. Megújul többek között a telep elektromos rendszere, és átépítik az elsőrendű árvízvédelmi töltést keresztező nyomóvezetéket is.

A Györpölési szivattyútelep rekonstrukciójával a térség árvízi biztonsága is megnő.

Megszakítás