Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Közel félezer művet adtak be Budapesten a Vásárhelyi Őszi Tárlatra

Két teherautó is zsúfolásig megtelt tegnap Budapesten a Műcsarnoknál, ahol a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlatra, a legrégebbi múltra visszatekintő kortárs művészeti seregszemlére adhatták be alkotásaikat a művészek. A Tornyai János Múzeum munkatársai a fővárosban 470 művet gyűjtöttek be, így már csak a művek számából kiindulva is borítékolhatóan nehéz dolga lesz a válogatáskor az augusztus elején összeülő szakmai zsűrinek.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat az országban egyedülálló módon, immár hat évtizede minden esztendőben megrendezésre kerülő kiállítás. Egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát az 1954 óta, minden év október első vasárnapján nyíló tárlaton. A hatvanadik évébe lépett Őszi Tárlat nem csupán Hódmezővásárhely, sokkal inkább a magyar kortárs képzőművészet „felszentelt” ünnepe.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat alapításának évétől meghívásos kiállításként működik, de a szervezők szabadon beadott alkotásokat is fogadnak. Az elmúlt héten megtörtént a pályaművek begyűjtése, az elkövetkező napokban az anyag „kiterítése”, azaz a zsűrizésre történő előkészítés vár a Tornyai János Múzeum szakembereire. A nagyszámú pályamunka miatt a kiállítás anyagát
minden évben szakmai zsűri válogatja; a tizenkét tagú testület augusztus 5-én és 6-án ül össze, hogy döntsön a jubileumi tárlat kiállítási kollekciójáról, a Tornyai-plakettes személyéről, a további díjakról és munkajutalmakról, valamint a fiatal művészeket támogató ösztöndíjról. A 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat október 6-án, vasárnap déli 12 órakor nyílik meg, a közönség december 8-áig tekintheti meg a kiállítást Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában.

Megszakítás