Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Közel kétezren vonultak fáklyákkal az ’56-os hősök tiszteletére

Fáklyás emlékmentettel tisztelegtek szombaton az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt Hódmezővásárhelyen. A 60 évvel ezelőtti események kulcsfontosságú helyszínén, a Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán tartott ünnepségen Gyulai József professzor, az iskola egykori tanára többek között arról beszélt: a forradalmi megmozdulásokban résztvevő diákok őszinte szándékkal, tiszta hittel és lelkesedéssel tették, amit tettek.

Közel 2000-ren vonultak szombaton Hódmezővásárhelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére szervezett fáklyás emlékmeneten. A tömeg a Bethlen Gábor Református Gimnázium udvaráról indul, ahol először Gyulai József professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az iskola egykori tanára elevenítette fel a vásárhelyi ’56-os eseményeket.

–  A forradalmi megmozdulásokban résztvevő diákok őszinte szándékkal, tiszta hittel és lelkesedéssel tették, amit tettek. Elmaradt egyetemi évekkel, csonka tudományos karrierrel fizettek érte. Mindez azonban nem tűnik el nyomtalanul a történelemben, a megfogalmazott eszmék hatással vannak és lesznek az elkövetkező nemzedékekre, egy szebb jövő és ország épül belőlük – hangsúlyozta.

Hódmezővásárhely azon kevés települések egyike, ahol a forradalmi megmozdulások már október 23-a előtt megindultak. A 60 évvel ezelőtt kitört forradalom egyik közvetlen előzménye a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) megalakulása volt a szegedi egyetem bölcsészkarán 1956. október 16-án. Ezen az eseményen vásárhelyi középiskolások is részt vettek ‑ egyikük Csoma Lajos. Elhatározták, hogy a Bethlen Gábor Gimnáziumban diákszervezetet hoznak létre. Ennek jegyében tartotta meg 1956. október 19-én ülését – mintegy 300 diák részvételével és Gyáni Imre gimnáziumigazgató elnökletével – a Bethlen Gimnáziumban a diákparlament. A diákok követelései között olyan politikai igények is megjelentek – 4 nappal a forradalom fővárosi kirobbanása előtt -, mint a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, vagy hazánk kilépése a szovjet vezetésű katonai blokkból, a Varsói Szerződésből.

A megemlékezésen Csoma Lajos, a gimnázium egykori tanulója a saját és diáktársai tetteiről, a megtorlás éveiben ért retorziókról beszélt. Nagy Benjámin, a Bethlen jelenlegi tanulója és Simon Ferenc, az iskola tanára is méltatta ’56 hőseit. 

Ezt követően a fáklyás emlékmenet az 1956-os örökmécseshez vonult, ahol elhelyezték a tisztelet virágait, majd a tömeg az Andrássy úton sétálva a Kossuth térre érkezett. Itt a vásárhelyi diákok műsora zárta azünnepséget. Október 23-án, vasárnap az Emlékpontban folytatódott a megemlékezés.

Megszakítás