Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Középkori erődítmények, ostromtechnikák a történelmi találkozón

Július 22-ig tart az V. Történettudományi Találkozó, amelynek témái között szerepel a középkori erődítmények bemutatása. Ennek keretében a Szent János Lovagrend erődítményei Máltán címmel hallottak előadást az érdeklődők a Bethlen Gábor Református Gimnázium könyvtár-előadótermében.

Az V. Történettudományi Találkozó előadásai között szerepeltek olyan témák is, mint az erődítmények fejlődése, az ostromtechnikák és az ostromok. Ezekben többek között a középkori Temesvár és a város 1552. évi eleste, valamint Nándorfehérvár 1440-es első török ostromának legújabb kutatási eredményei mellett a Szent János Lovagrend máltai erődítményeivel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények is helyet kaptak.

– Magyarországon szinte semmit nem tudunk a máltai lovagrend erődépítészetéről. Azt szeretném, hogy egy összefüggő képet kapjunk az erődépítési munkálatokról és arról, hogy ezek hogyan álltak helyt a gyakorlatban – mondta Palotás Zsolt, az SZTE doktorandus hallgatója.

A középkori magas várfalakkal szemben a francia és az itáliai mérnökök munkái már az újkori erődítési munkálatokat előlegezik meg a bástyák és a tűzfegyverek megjelenésével, amelyeket az előadó maga is szemügyre vett, hiszen a tavaszi félévben éppen Máltán végzett tudományos kutatómunkát, mely szintén árnyalta a témát.

– Fényképeket is készítettem, felkerestem az egyes erődítményeket. A sziget ugyan kicsi, de ilyen erődítmény rengeteg van, különböző időszakokban különböző stílusú erődök készültek. A hozzájárulásom a témához a fényképekkel, a levéltári kutatómunkával történik. Kint lehetőségem volt előadásokra is járni, és a téma egyik szaktekintélyének előadásait is hallhattam – mondta Palotás Zsolt.

A történelmi kitekintés és a vizuális, képi ábrázolás, amely főként az erődök homlokzatát, a bástyák szerkezetét mutatta be, éppen azt szolgálta, hogy ne csak a száraz tényekről szóljon az előadás, hanem szemléletes, érthető legyen a laikusok számára is. 

 

Megszakítás