Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Közös emlőrákellenes program indul Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon

Az Európai Unió 500 millió forintos támogatásával közös emlőrákellenes program indul Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon – jelentette be Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója pénteken az alföldi városban.

A kétéves program keretében új digitális mammográf- és ultrahangkészüléket szereznek be mindhárom városban, fejlesztik a leletező és archiválási rendszert, valamint a vizsgálatok pontosságát segítő szoftvereket – mondta a szakember sajtótájékoztatón.

A beszerzéseket támogató pályázat azért is fontos a hódmezővásárhelyi egészségügy számára, mert a városban indított és egyre több nő részvételével zajló emlőrákellenes küzdelemben eddig egy ma már korszerűtlen mammográfkészülékkel végezték a vizsgálatokat. A pályázatnak köszönhetően egy modern, minden igényt kielégítő, közvetlenül digitális felvételeket készítő berendezést szerezhetnek be, amely elsősorban a szakembereknek jelent segítséget – tudatta a főigazgató. Hozzátette: ez a korszerű archiváló rendszerrel együtt lehetővé teszi többek között a felvételek továbbküldését is.

A projekt keretében számos egyéb fejlesztést is megvalósítanak: klimatizálják a három dél-alföldi megyében kistelepülési emlővizsgálatokat végző szűrőbuszt, valamint biztosítják annak zavartalan működését. Modernizálhatják és eredményesebbé tehetik a behívási és követési rendszert, emellett szakmai és kommunikációs képzésekkel tehetik hatékonyabbá az egészségügyi szakemberek munkáját, ezzel együtt pedig az emlőrákellenes küzdelmet – mondta Kallai Árpád.

A program Hódmezővásárhelyen és Szentesen egyaránt mintegy 6-6 ezer 45 és 65 év közötti nőt érint, Aradon pedig – ahol jelenleg még nem működik szervezett emlőszűrés – a kezdeményezés célja elsősorban a rendszeres vizsgálatok elindítása – közölte a szakember.

Az emlőrák napjaink egyik leggyakoribb halálos daganatos betegsége: becslések szerint ha a jelenlegi tendencia nem változik, a következő negyedszázadban világszerte 25 millió nő lehet mellrákos, és közülük 10 millió bele is halhat a betegségbe. Magyarországon jelenleg kétezer nő hal meg emlőrák következtében évente.

Kallai Árpád elmondta, a Hódmezővásárhelyen elindított komplex népegészségügyi programnak köszönhetően az érintett női korosztály szűrővizsgálaton való megjelenése lényegesen magasabb, 70 százalékos, mint a 47 százalékos országos átlag. Legalább ez az arány szükséges ahhoz, hogy érdemben csökkenjen az emlőrákos halálozás száma.

(MTI)

Megszakítás