Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Külföldi diákok látogattak Mártélyra

Négy országból – Ausztriából, Hollandiából, Németországból és Franciaországból – érkezett fiatalok látogattak a hétvégén Mártélyra. Egy Commenius pályázatnak köszönhetően az idegen országokból érkezett gyerekek a település vendégeként egy héten át sportolhatnak a helyi diákokkal, és ismerkedhetnek meg hazánk kultúrájával.

A Mártélyi Általános Iskola a Commenius program keretében húszezer eurót nyert egy olyan projektre, amelyben öt ország fiataljai közösen vesznek részt. A pályázat fő tevékenységi köre a sport köré épül. A német, francia, osztrák, holland és magyar partneriskolák diákjai azt vállalták, hogy két év alatt különböző mozgásformák segítségével a saját településeik közötti 22 500 kilométert sportolva teszik meg. A külföldi diákok hivatalos köszöntésére a mártélyi Polgármesteri Hivatal épületében került sor, ahol kiderült: a magyar településen a kenu és a lovaglás kerül a fókuszba.

– Egy hetet töltenek itt a vendégek. Több mint 30 külföldi gyermek és kísérője érkezett a hétvégén Mártélyra. Minden előkészület úgy történt, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát. Én bízom benne, ha hazamennek, a jó hírünket viszik tovább – mondta Tóthné Kecskeméti Katalin, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Hódmezővásárhelyi Tankerületének igazgatója.

A találkozón néhány szóban mindenki bemutatkozott a másiknak, a fiatalok munkanyelvként a németet használták. A 18 hónapon át tartó projekt során a későbbiekben a mártélyi gyerekeknek is lehetőségük nyílik majd a külföldi partneriskolákba látogatni, ahol szintén a sporttevékenységek dominálnak majd. A nemzetközi projekt elbírálásakor a mártélyi iskola szempontjából sokat jelentett a mindennapos testnevelés és a sport kiemelt szerepe.

– Én úgy gondolom, ennek a kistelepülésnek, az itt élő gyerekeknek egy hatalmas kihívás és lehetőség, hogy kijuthatnak külföldre. Idegen országbeli gyerekekkel, családokkal, kultúrákkal ismerkedhetnek, ami a személyiségükre is jó hatással lesz – mondta Balogh Jánosné, Mártély polgármestere.  

A vendégek közül a Salzburgból érkezett Nikola Kofhe és Mathias Edliden egy makói kiránduláson is részt vett, és mint mondták, nagyon tetszik nekik Magyarország, biztosak benne, hogy a későbbiekben családjukkal együtt ellátogatnak hazánkba.

A szervezők reményei szerint ezek a fiatalkori kapcsolatok fogják Európa egész jövőjét befolyásolni és jó irányba terelni.

Megszakítás