Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Különleges kollekcióból nyílt kiállítás a kerámia központban

Gádor István tanszékvezető tanárként számos jelentős vásárhelyi keramikus művész pályáját egyengette az ötvenes évek végén. Alkotásainak 1500 darabos gyűjteményét halálakor Vác városának ajánlotta fel. Ebből a kollekcióból hoztak el 50-et a vásárhelyi kerámia központ nemrégiben megnyílt kiállítására. A tárlaton Gádor Magda és férje, Nagy Sándor szobrászművészek is bemutatkoznak.

Gádor István néhai szobrász és keramikusművésznek, valamint lányának, illetve vejének, a szintén szobrász alkotópárnak munkáiból nyílt kiállítás a Nagy Sándor utcai kerámia központban.

Gádor István 1945 és 1958 között az Iparművészeti Főiskola tanszékvezető tanáraként tevékenykedett.

– Generációkat nevelt. Vásárhelyhez köti Fekete János és Végvári Gyula. Mindkettőnek tanára volt. Az a nagy generáció, akik a magyar kerámiaművészetet megalapozták, legalább 20-30 tehetséges, és nagyon jó keramikus, mind az ő tanítványai voltak – mondta Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész.

A mester élete során, a kerámia területén majdnem mindent kipróbált: naturális szobrokat, faliképeket is készített, nonfiguratív plasztikákat, dekoratív tálakat hozott létre, nemcsak a vásárhelyi művészekre volt hatással a munkássága, kísérletező kedvét lánya is örökölte.

Többféle anyagból dolgoztam. Bronz, ólom, kő, az utóbbi időben inkább betonnal és fával is. Ő állandóan kísérletezett. Szeretett új dolgokat kipróbálni. Többé-kevésbé én is – mondta Gádor Magda.

Gádor Magda és férje, Nagy Sándor több mint negyvenszer szerepeltek kiállítóként a Vásárhely Őszi Tárlatokon. Munkásságukból szintén ízelítőt kaphatnak azok, akik február tizedikéig ellátogatnak a vásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központba.

Megszakítás