Hódmezővásárhely.hu
Generációk jövője az Alföldön

Különleges megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

Változatos módon és tartalommal ünnepelték meg a Nemzeti Összetartozás Napját a Kozmutza Flóra oktatási intézményben. Az értelmileg sérült gyermekek sajátos módon játszották el a történelmi Magyarország megcsonkítását. 

Közel 170 értelmileg sérült fiatal jár a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, DiákotthonésGyermekotthon falai közé, akik életkora nagyon vegyes, óvodásoktól a szakiskolásokig járnak ide gyerekek. Ma mindannyian az intézmény sportpályáján ünnepelték meg a Nemzeti Összetartozás Napját, ahová felfestették a történelmi Magyarország körvonalait, azon belül pedig bejelölték a jelenlegi határokat, így képet kaphattak arról, milyen volt és mekkora lett hazánk.

– Ez egy nagyon nehezen megfogható esemény az életünkben és egy komoly téma, amit értelmileg akadályozott gyermekeinkkel megünneplünk, ugyanakkor a hazafias nevelés intézményünkben is nagyon fontos, nagy hangsúlyt fektetünk rá. Különleges feldolgozásban kerül megünneplésre az esemény, hiszen tanulóink számára a szemléltetés és a cselekvésbe ágyazott ismeretszerzés az, ami hatékony lehet. Ennek a programnak a különlegessége is abban van, hogy az ő értelmi képességeiknek megfelelően történt – mondta Megyesi Istvánné, az intézmény igazgatója.

Zenés mesejátékokkal játszották el a pedagógusok segítségével a trianoni békeszerződés előzményeit és annak következményeit, majd különféle nemzetek ételeit is elkészítették. Magyarországon két éve ünnepeljük a Nemzeti Összetartozás Napját, az azóta szerzett tapasztalatok alapján a gyógypedagógusok szerint a témát sikerült megértetni és feldolgoztatni az értelmileg akadályozott gyermekekkel.

Megszakítás